Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

TERAZ.TV: Vo Švédsku sa koná minisummit o budúcej Európskej komisii

Foto: Teraz.TV

Vo Švédsku sa koná minisummit o budúcej Európskej komisii.


Štokholm 10. júna (TASR) - Vidiecke sídlo švédskeho premiéra Fredrika Reinfeldta, kaštieľ Harpsund, viac ako 120 km južne od Štokholmu, je od pondeľňajšieho večera dejiskom dvojdňového minisummitu predsedov vlád štyroch krajín: Holandska, Nemecka, Británie a hostiteľskej krajiny.

Oficiálne sú predmetom rokovaní účastníkov stretnutia spôsob práce budúcej Európskej komisie (EK) a jej prioritné témy, avšak nikto z pozorovateľov nepochybuje, že sa na schôdzke bude hovoriť aj o výbere nástupcu Josého Manuela Barrosa na čele EK.

Platí to o to viac, že Holandsko, Švédsko a Británia odmietajú podporiť kandidáta európskych konzervatívcov na tento post Jeana-Clauda Junckera, donedávna služobne najstaršieho premiéra členskej krajiny Európskej únie.

Nemecko prostredníctvom svojich vládnych činiteľov, vrátane spolkovej kancelárky, Junckera síce oficiálne opakovane podporilo, napríklad britská tlač však píše o tom, že tohto kandidáta "potopila" práve Angela Merkelová.

Spolková kancelárka po príchode do Švédska zdôraznila, že podľa jej názoru sa bude hovoriť hlavne o obsahových, a nie o personálnych otázkach. "My navzájom poznáme svoje postoje k personálnej otázke," dodala.

Vo veľmi podobnom duchu sa vyjadril aj holandský premiér Mark Rutte v reakcii na otázku o možných kandidátoch na post predsedu EK. Podľa jeho slov by sa pozornosť účastníkov stretnutia mala v prvom rade sústrediť na prioritné výzvy novej komisie.

"Ako demokraticky zvolení predsedovia vlád v Európe by sme mali byť tými, ktorí rozhodnú, kto by mal viesť tieto inštitúcie namiesto akceptovania nových postupov, na ktorých nikdy nedošlo k dohode," cituje tlačová agentúra DPA slová britského premiéra Davida Camerona po príchode do dejiska minisummitu.