Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Tisíce ľudí sa zúčastnili na propalestínskych demonštráciách v Nemecku

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Demonštrácie sa konali aj v ďalších nemeckých mestách.

Berlín 2. decembra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskych demonštráciách vo viacerých nemeckých mestách. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Podľa hovorcu polície vyšlo v Berlíne do ulíc približne 2000 ľudí na pochode s názvom "Zastavte genocídu v Gaze". V niektorých prípadoch sa vyskytli "trestne relevantné" vyjadrenia, či už verbálne alebo na plagátoch. Niekoľko jednotlivcov bolo na krátky čas zadržaných.

Druhá demonštrácia v Berlíne s názvom "Solidarita s Palestínou" sa podľa policajných správ zaobišla bez incidentov. Polícia tam odhadla počet účastníkov na 430, pričom organizátori pochodu evidovali 3000 ľudí.

V Hamburgu prišlo v sobotu na povolenú demonštráciu pod heslom "Solidarita s palestínskym ľudom" niekoľko stoviek ľudí. Polícia pôvodne hovorila o približne 350 účastníkoch. Reportér agentúry DPA odhadol počet na viac ako 1000 demonštrantov. Podľa polície do neskorého popoludnia nedošlo k žiadnym incidentom.

Demonštrácie sa konali aj v ďalších nemeckých mestách.

Propalestínske demonštrácie v nemeckých mestách spôsobujú veľkú polemiku od krvavých útokov Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Úrady vzhľadom na prípady antisemitizmu a prejavy podpory Hamasu obmedzili alebo aj zakázali niektoré zhromaždenia.

Niektorí politici vyzvali na prísnejšie postupy a zásahy proti ich organizátorom.