Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Transpetrol víta rozhodnutie NS SR, ktorý zamietol odvolanie Ilčišina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa senátu sa obžalovaný Ignác Ilčišin dopustil skutkov, ktoré mu prokurátor kládol za vinu. Jeho vina bola podľa súdu preukázaná výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi.

Bratislava 22. marca (TASR) - Slovenský prepravca ropy Transpetrol privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorým bolo zamietnuté odvolanie Ignáca Ilčišina voči prvostupňovému odsudzujúcemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Informovala o tom mediálna zástupkyňa spoločnosti.

"Rozsudok súdu prvého stupňa vo veci pokusu pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu podvodu z 17. februára 2015, ktorý bol potvrdený, považujeme za správny a spravodlivý. Odsúdený Ignác Ilčišin spolu s Dr. Husárom predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol, a.s., a uznávali neexistujúce pohľadávky. Podpísaním exekučných zápisov v neprospech spoločnosti navyše s priamou vykonateľnosťou a uznaním zmluvných pokút hrozila škoda vo výške viac ako 13 miliónov eur," konštatuje firma v stanovisku. Transpetrol v dôsledku toho čelil opakovaným exekúciám, v ktorých mu boli zablokované platby českých odberateľov.



"V súlade s právoplatným rozhodnutím bude spoločnosť vymáhať spôsobenú škodu v civilnoprávnom konaní," avizoval Transpetrol.

Najvyšší súd v stredu (21.3.) zamietol odvolanie Ilčišina v prípade trestného činu podvodu v spojitosti so spoločnosťou Transpetrol a potvrdil rozhodnutie ŠTS, ktorý obžalovaného v roku 2015 odsúdil na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 11 rokov. Rozhodnutie NS SR je právoplatné.

"Odvolanie sa zamieta," skonštatoval súd. Podľa senátu sa obžalovaný Ignác Ilčišin dopustil skutkov, ktoré mu prokurátor kládol za vinu. Jeho vina bola podľa súdu preukázaná výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi.