Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Trilógia Agoty Kristof vychádza v slovenčine po prvý raz kompletná

Kniha Veľký zošit Foto: TERAZ.sk

Dielo bolo preložené do viac ako 30 jazykov, Veľký zošit bol sfilmovaný a získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus na MFF Karlove Vary.

Bratislava 10. marca (TASR) - Dlhoočakávaná kniha Agoty Kristof Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo vychádza na Slovensku po prvý raz kompletná. Slávnu trilógiu prináša na knižný trh vydavateľstvo Artforum. "Je absolútnym prepojením skutočnosti, fikcie a klamstva a hranice medzi nimi ťažko určí aj pozorný čitateľ," avizuje vydavateľ. Trilógiu otvára Veľký zošit a zdanlivo jednoduchý príbeh dvoch bratov, ktorých matka v záujme ich prežitia počas vojny zanecháva v pohraničí u krutej starej matky. Mimoriadne inteligentné a silno citovo previazané dvojčatá si veľmi rýchlo osvoja vlastnú stratégiu prežitia v ťažkých podmienkach vojny - samy seba systematicky cvičia v citovej a fyzickej odolnosti. Takto získaná sila však celkom rozvráti aj ich hodnotový systém.

Kým Veľký zošit prekvapí svojím strohým, no pôsobivým jazykom, Dokaz spochybní to, čo sa udialo v prvej časti a čitateľ stratí akékoľvek oporné body. Druhá časť trilógie postupne vyvoláva viac a viac otázok - kto je vlastne kto? Čo je skutočnosť a čo je lož? Existovali dvojičky, alebo len jedno dieťa? Dôkazom by mohol byť Veľký zošit, no zároveň všetko môže byť len jedným veľkým klamstvom.

Dielo bolo preložené do viac ako 30 jazykov, Veľký zošit bol sfilmovaný a získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus na MFF Karlove Vary, Divadlo Andreja Bagara v marci 2016 uvádza dramatizáciu Veľkého zošita.

Kompletnú trilógiu do slovenčiny preložila Andrea Černáková.

Agota Kristof (1935-2011) pochádzala z Maďarska, odkiaľ v roku 1956 z politických dôvodov emigrovala do Švajčiarska. Zamestnala sa ako robotníčka v továrni na výrobu hodiniek, postupne sa naučila hovoriť po francúzsky a po večeroch sa venovala písaniu. Začínala poéziou a drámou, no úspech zaznamenala v roku 1987 románom Le grand cahier (Veľký zošit), ktorý ocenila nielen kritika, ale aj čitatelia po celom svete. Ako pokračovanie krutého vojnového príbehu dvojčiat nasledovali dva ďalšie romány Dôkaz (La preuve, 1988) a Tretie klamstvo (La troisieme mensonge, 1991). Okrem tejto trilógie publikovala aj niekoľko divadelných hier a ďalšie prózy, v ktorých sa opakuje motív hľadania identity. Za svoju tvorbu získala viaceré literárne ocenenia, medzi nimi sú Prix du Livre Européen (1987), Prix Schiller (2005), Rakúska štátna cena za literatúru (2008), Cena Lájossa Kossutha (2011).


TASR informovala Monika Kompaníková z vydavateľstva Artforum.