Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Szczerski: Duda nebude Putinovi gratulovať v súvislosti s voľbami

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kancelár Szczerski nevylúčil, že Duda pošle oficiálne blahoželanie, keď Putin nastúpi do funkcie na ďalšie funkčné obdobie.

Varšava 20. marca (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda nemá v úmysle zablahoželať Vladimirovi Putinovi v súvislosti s nedeľnými voľbami v Rusku. Vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF FM to v utorok uviedol šéf prezidentskej kancelárie Krzysztof Szczerski.



Podľa Szczerského je "úsmevné, keď sa niektorí ľudia pokúšajú zaslať blahoželanie pred tým, než dôjde k oficiálnemu oznámeniu a potvrdeniu výsledkov volieb".

Kancelár však nevylúčil, že Duda pošle oficiálne blahoželanie, keď Putin nastúpi do funkcie na ďalšie funkčné obdobie.

Szczerski súčasne oznámil, že Duda ako najvyšší predstaviteľ Poľska sa v lete nezúčastní na slávnostnom otvorení futbalových majstrovstiev sveta v Rusku.

Otázka účasti zahraničných delegácií na tomto šampionáte sa stala aktuálnou po chemickom útoku, ktorému bol začiatkom marca v Británii vystavený bývalý agent ruskej vojenskej rozviedky Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Británia z jeho spáchania podozrieva práve Rusko, ktoré však tieto tvrdenia rozhodne odmieta.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson pred týždňom vyzval, aby Británia zvážila účasť svojej reprezentácie na tohtoročných majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku. Neskôr rezort britskej diplomacie spresnil, že Johnson nemal na mysli neúčasť futbalového tímu, ale politickej reprezentácie.

Trump nemá zatiaľ v pláne zagratulovať Putinovi k volebnému víťazstvu



Biely dom v pondelok nezablahoželal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi k opätovnému víťazstvu v prezidentských voľbách. Len vyhlásil, že Putinovo víťazstvo nie je žiadnym prekvapením a že blahoprajný telefonát od amerického prezidenta Donalda Trumpa zatiaľ nie je v pláne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zástupca tlačového tajomníka Bieleho domu Hogan Gidley novinárom na palube prezidentského špeciálu Air Force One, ktorý viezol Trumpa do New Hampshire, uviedol, že Spojené štáty budú spolupracovať s Ruskom tam, kde to bude možné.

"Budeme pracovať na kultivovaní vzťahu s Ruskom a vyvodíme dôsledky, keď Rusko ohrozí naše záujmy, ale budeme tiež hľadať miesta na spoločnú prácu, keď to bude slúžiť našim záujmom," povedal Gidley.

Putin, ktorý vyhral nedeľné voľby hlavy štátu so ziskom takmer 77 percent hlasov, vyhlásil, že jeho krajina sa bude snažiť o konštruktívne vzťahy s inými krajinami a nezapojí sa do pretekov v zbrojení.

Vladimir Putin podľa agentúry AP poznamenal, že "nie všetko" závisí od Ruska, ale dodal, že "sa vynasnaží zo všetkých síl vyriešiť všetky spory s partnermi s využitím politických a diplomatických prostriedkov" pri zaistení národných záujmov Ruska.