Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Elektronické referendum Turč. Teplíc je najinovatívnejší čin roka

Foto: TASR/František Iván

Turčianske Teplice zorganizovalo elektronické referendum ako prvé na Slovensku i spomedzi štátov V4. Stal sa príkladom ako zjednodušiť prácu samosprávy a zlepšiť komunikáciu medzi občanom a mestom.

Turčianske Teplice 23. mája (TASR) - V rámci súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka 2011 získalo toto ocenenie kúpeľné mesto Turčianske Teplice.

Elektronický prieskum verejnej mienky (EPVM), ktorý uskutočnilo mesto so spoločnosťou Centire a za právnej pomoci Paneurópskej vysokej školy práva, podľa slov Anny Weissovej z oddelenia kultúry, športu a informácií mesta odbornú porotu zaujal najviac spomedzi 11 projektov v kategórii Inovácia služby. Celkove sa do súťaže zapojilo 33 uchádzačov.

Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou pripravilo už piaty ročník tejto súťaže. "Ocenenie víťazným spoločnostiam odovzdal minister hospodárstva Tomáš Malatinský v utorok (22. 5.) počas slávnostného večera v Nitre v rámci 19. Medzinárodného strojárskeho veľtrhu," dodala Weissová.

EPVM predstavuje podľa jej slov najvyšší stupeň inovácie v oblasti aplikovania priamej demokracie na území Slovenska, ako aj v prostredí Vyšehradskej štvorky (V4).

"EPVM sa stal príkladom aj pre ostatné mestá, ako zjednodušiť prácu samosprávy a zlepšiť komunikáciu medzi občanom a mestom. Občania mesta tak získavajú jedinečnú možnosť priameho ovplyvňovania rozvoja mesta, a to veľmi jednoducho, prostredníctvom hlasovania cez internet z počítača, mobilného telefónu alebo tabletu."

Naopak, samospráva podľa Weissovej usporí náklady, ktoré sú tradične spojené s realizáciou štandardných prieskumov verejnej mienky, a navyše dokáže osloviť výrazne väčšiu skupinu obyvateľstva pre kvalitnejšie rozhodovanie o veciach verejných. Mesto elektronické referendum zorganizovalo ako prvé na Slovensku i spomedzi štátov V4.