Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

V armádnom ústredí pozatýkali všetkých vzbúrencov

Civilisti odovzdávajú polícii zadržaných tureckých vojakov na námestí Taksim v Istanbule 16. júla 2016. Pokus o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila v Turecku frakcia armády, sa podľa najnovších správ podarilo vládnym silám potlačiť. V súvislosti s týmito udalosťami bolo dosiaľ po celej krajine zatknutých 754 členov ozbrojených síl. Foto: TASR/AP

Niektorí zo zatknutých vojakov povedali vyšetrovateľom, že nevedeli o tom, že sú aktérmi pokusu o prevrat.

Ankara 16. júla (TASR) - Turecké sily pozatýkali dnes v rámci potlačenia pokusu o štátny prevrat všetkých vojakov, ktorí boli zabarikádovaní v ústredí armády v hlavnom meste Ankara. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú službu Anadolu.

Armádnu centrálu, kde pokračovali boje aj po tom, ako vládni predstavitelia oznámili zmarenie puču, má teraz "detailne" prekontrolovať protiteroristická polícia. Televízna stanica NTV zverejnila zábery plukovníka a ďalších vojakov pri zatýkaní v ústredí, pričom niektorí kľačali na zemi s rukami za hlavou.

Podľa internetového vydania denníka Hürriyet niektorí zo zatknutých vojakov povedali vyšetrovateľom, že nevedeli o tom, že sú aktérmi pokusu o prevrat. Velitelia im totiž údajne tvrdili, že sa zúčastňujú na vojenských cvičeniach. Niektorí však priznali, že pochopili situáciu, keď videli civilistov, ako sa štverajú na tanky.

Turecká vláda predtým uviedla, že v súvislosti s udalosťami z uplynulej noci bolo zatknutých už takmer 3000 príslušníkov armády. Násilie si vyžiadalo životy 265 ľudí vrátane desiatok civilistov.