Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Turecký parlament zasadal po pokuse o prevrat v poškodenej budove

Na snímke poslanci v tureckom parlamente 16. júla 2016 v Ankare. Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymny. Foto: TASR/AP

Premiér Binali Yildirim vstúpil do rokovacej sály za potlesku poslancov, pričom si podal ruku s niektorými z opozičných politikov.

Ankara 16. júla (TASR) - Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymnu, informovala tlačová agentúra DPA.

Premiér Binali Yildirim vstúpil do rokovacej sály za potlesku poslancov, pričom si podal ruku s niektorými z opozičných politikov. Na zasadnutí sa zúčastnili členovia všetkých štyroch politických strán v tureckom parlamente, ktoré zhodne vystúpili proti pokusu o prevrat. Ten odsúdili aj demonštranti, ktorí sa medzitým zišli pred parlamentným sídlom.

Pučisti v noci na dnes útočili na budovu parlamentu v Ankare, zrejme zo vzduchu. Na objekte vznikli značné škody.

Pokus o prevrat odsúdili aj lídri náboženských komunít v Turecku. Zástupcovia židovských, kresťanských a moslimských spoločností vyjadrili v spoločnom vyhlásení "veľký zármutok nad teroristickými útokmi, ktoré narušujú mier našej veľkej krajiny a sveta".

K signatárom patria predseda tureckého Direktorátu pre náboženské záležitosti, istanbulský pravoslávny patriarcha Bartolomej I. a hlavný rabín tureckej židovskej komunity, píše agentúra AP.