Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Tvorivé dielne v Stredoslovenskej galérie budú o bábkach

Výstava bábok z unikátnej zbierky súčasného predstaviteľa známeho slovenského bábkarského rodu Antona Anderleho Foto: TASR

Dielne sa konajú každú poslednú sobotu v mesiaci a postupne počas roka sprístupňujú rôzne oblasti výtvarného umenia

Banská Bystrica 29. septembra (TASR) - Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici pripravila pre verejnosť cyklus pravidelných víkendových tvorivých dielní. Dielne sa konajú každú poslednú sobotu v mesiaci a postupne počas roka sprístupňujú rôzne oblasti výtvarného umenia (grafika, maľba, fotka, kresba, koláž). Tematicky súvisia s aktuálnou výstavou v galérii.

Septembrová tvorivá dielňa pre verejnosť sa uskutoční v sobotu 29. septembra o 13.00 h v budove Praetoria na Nám. Š. Moysesa 25. Bude inšpirovaná výstavou Vyšehradská štvorka – skica, objekt, bábka, divadlo pripravenou v rámci divadelného festivalu Bábkarská Bystrica 2012. Výstava prostredníctvom diel výtvarníčky a výtvarníkov exponuje vzájomné divadelné prieniky medzi krajinami V4. Na výstave sú sprístupnené marionety i javajky, kostýmové fragmenty zo staršej tvorby aj skice z prípravy inscenácií, ktoré sú práve v repertoári divadiel. Expozícia scénických návrhov, makiet, bábok i fragmentov divadelnej scénografie je ukážkou inšpiračného prúdenia medzi slovenským, českým, poľským a maďarským divadlom.

Tvorivá dielňa ktorá bude hlavne orientovaná na rodiny s deťmi, sprístupní základné druhy bábok - marionety a javajky. Po prezretí výstavy si účastníci sami vyrobia jednoduché bábky a scénu z rozprávky alebo príbehu, ktorý si vyberú. S nimi si budú môcť doma s deťmi alebo s priateľmi zahrať vlastné divadlo.

TASR informovala Barbora Paulínyová zo Stredoslovenskej galérie.