Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Učitelia si prevzali medaily od ministra Jurzycu

Minister školstva SR Eugen Jurzyca (vpravo) ocenil 26. marca 2012 v Bratislave pri príležitosti Dňa učiteľov 50 osobností z pedagogického zboru. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Veľkú medailu sv. Gorazda si dnes za celoživotnú obetavú prácu prevzal aj 90-ročný katolícky kňaz Ladislav Burian, ktorý ešte pred piatimi rokmi vyučoval.

Bratislava 26. marca (TASR) – Šéf rezortu školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) dnes v súvislosti so stredajším Dňom učiteľov v Historickej budove Národnej rady SR odovzdal medaily a ďakovné listy 50 osobnostiam za ich prácu na poli pedagogiky.

Veľkú medailu sv. Gorazda si dnes za celoživotnú obetavú prácu prevzal aj 90-ročný katolícky kňaz Ladislav Burian, ktorý ešte pred piatimi rokmi vyučoval. Tvrdí, že učiteľské remeslo bolo v minulosti ľahšie ako dnes. "Niekedy bola väčšia disciplína. Teraz rodičia deťom príliš dovolia," dôvodí. Dodáva, že dobrému učiteľovi nesmie chýbať hlavne veľa lásky a trpezlivosti. "Ak deti vycítia, že ten učiteľ robí svoje povolanie s radosťou, tak sú poslušné a tešia sa, že môžu byť v škole."

Tu bude player


Medzi ocenenými je aj dlhoročný bývalý šéf školského odborového zväzu Ján Gašperan. Po mnohoročnej učiteľskej aj odborárskej praxi si prácu so žiakmi pochvaľuje viac ako vyjednávanie s politikmi. "Čo sa týka politiky, to bolo ťažké. Ešte to nie je tak, aby učitelia boli docenení tak, ako majú byť," zhodnotil Gašperan. Pedagogička Irena Medňanská z Prešovskej univerzity, ktorá si dnes taktiež prevzala medailu, hovorí, že dnešným učiteľom zostáva málo priestoru na samotnú výchovu svojich študentov. "Učiteľ je dnes administrátorom, ďalší je IKT technikom, potom je pisateľom rôznych správ a potom niekde musí robiť výskumnú prácu, za ktorú má čiarky," dodáva s tým, že vysoké školy sú dnes fabriky na výkony a malá pozornosť sa venuje výchove študenta, ktorý po skončení štúdia sám pôjde učiť.

Tu bude player


Minister Jurzyca si myslí, že spoločenské postavenie učiteľov sa zlepšuje, aj keď to finančné rastie pomalšie. "Chodil som roky na rôzne ocenenia a laureáti rôznych cien pred desiatimi rokmi často ďakovali svojim rodičom a porote, ktorá ich vybrala. Dnes mám pocit, že oveľa viac ocenených ďakuje aj svojim učiteľom," povedal minister.