Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Učitelia štrajkujú vo všetkých okresoch

Na snímke prázdna prvácka trieda na ZŠ na Moskovskej ulici v Banskej Bystrici 13.septembra 2012. Foto: TASR/Dušan Hein

Cirkevné školy pod správou košického rímskokatolíckeho arcibiskupstva sa do dnešného výstražného štrajku učiteľov nezapojili a prebieha v nich výučba.

Banská Bystrica 13. septembra (TASR) – Jednou z mnohých banskobystrických škôl, ktoré sa dnes zapojili do celoslovenského učiteľského štrajku, je aj Gymnázium J. G. Tajovského.

"Dnes sme vyhlásili ostrý štrajk, aby sa splnili určité požiadavky. Najhoršia situácia je v postavení nepedagogických pracovníkov," uviedol médiám člen štrajkového výboru Jaroslav Šatánek, ktorý má 35-ročnú prax a vyučuje spoločensko-vedné predmety. Na škole dnes štrajkuje 91,7 percenta zamestnancov.

Z 84 zamestnancov školy sa do štrajku zapojilo 77. Z učiteľov neštrajkuje len jeden, (celkovo ich je 62), z 22 nepedagogických pracovníkov sa zapojilo do štrajku 17.

Podľa Šatáneka je ich základnou požiadavkou zvýšenie miezd o 10 percent, tiež chcú, aby išlo viac finančných tokov do školského systému. Priblížil, že pedagóg s 35-ročnou praxou zarobí v čistom okolo 700 eur, "keď sa darí," dodal. A teda, keď učí nadpočetné hodiny alebo krúžkovú činnosť. Začínajúci učitelia sú na tom výrazne horšie, v hrubom zarobia okolo 500 eur, výrazne pod minimálnou mzdou sú nepedagogickí pracovníci. Šatánek podotkol, že mocní sa o stredné školy zaujímajú, len keď sa blížia voľby, nakoľko je tu silná voličská základňa.

"Ak nevyjdú vyššie orgány v ústrety, bohužiaľ, myslím si, a to je môj osobný názor, že sa žiaci a rodičia stanú rukojemníkmi, pretože aj v odbore školstva potrebujeme jedného Kolára, toho, ktorý bojoval za záujmy lekárov," dodal Šatánek. Podľa jeho slov sú pripravení aj na ďalšie akcie, možno aj v súvislosti s maturitami.

Predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri Gymnáziu J. G. Tajovského Alica Farbiaková upozornila, že nejde len o ich platy, vôbec školstvo je podfinancované. "Niekedy nemáme ani papiere, učebné pomôcky, nemáme učebnice, nemáme z čoho učiť, žiakom učivo prefocujeme," podotkla Farbiaková. Tiež upozornila, že v pedagogickom zbore majú málo mladých zamestnancov. Mladí sa totiž nechcú dať na dráhu učiteľa, keďže z platov by neuživili rodiny.



V Žilinskom kraji štrajkuje len asi 46 percent škôl

V Žilinskom kraji sa do štrajku zapojilo len okolo 46 percent škôl. Nižšie percentá hlásia odborári aj v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Účasť ZŠ a SŠ v oboch nedosahuje ani 60 percent. „Neviem, čo sa tam deje, ale tie percentá sú nižšie,“ uviedol dnes pre TASR líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV), ktorý štrajk organizuje, Pavel Ondek. Údaje za tieto tri kraje vedenie zväzu v stredu (12.9.) popoludní nemalo k dispozícii.

Odborový zväz predpokladal účasť stredných škôl na úrovni 80 percent. Ondek hovorí, že priemer sa bude skôr blížiť k 70 percentám. „Aj to je dosť vysoké číslo,“ zhodnotil líder odborárov. Presné čísla plánuje zväz prezentovať na dnešnej tlačovej besede o 14.00 h. Štrajk podporilo najviac základných škôl. Odborový zväz predpokladá ich účasť na úrovni 90 percent. Napriek odmietavému stanovisku Združenia katolíckych škôl Slovenska, sa do štrajku podľa najnovších údajov zapája aj asi 13 cirkevných škôl. Nevyučuje sa ani približne na stovke súkromných škôl. Výstražný štrajk dnes oficiálne trvá od 06.00 do 18.00 h.

Členovia zväzu navštevujú bratislavské školy. „Ľudia sa stretli, niekde sa už aj rozišli. Na školách sú štrajkové výbory, rozprávame sa s nimi,“ informoval Ondek. Zamestnanci škôl podľa neho žiadajú zmenu, ktorá by priniesla viac peňazí v školstve, a to nielen na platy, ale aj na prevádzku škôl a ich zabezpečenie. „Také sú nálady,“ zhodnotil.


Na dvor školy prišlo asi 500 učiteľov z okresu Zvolen

Didaktické hry namiesto štrajku
Namiesto vyučovania sa učitelia dnes s deťmi hrajú v Základnej škole v Muránskej Dlhej Lúke. V obci navštevujú deti len prvý stupeň. Ako pre TASR povedala riaditeľka školy Monika Podolinska, keďže nemajú právnu subjektivitu a ani odborovú organizáciu, štrajk podporujú len symbolicky.

Väčšina učiteľov Základnej školy v M. D. Lúke sa rozhodla, že sa do štrajku nezapoja. Rozhodnutie väčšiny rešpektovali aj ostatní a dnes prišli riadne do práce. "Rodičov sme upozornili na zmenu režimu, tí to zobrali na vedomie. Znamená to, že namiesto vyučovania sa deťom budeme venovať prostredníctvom didaktických hier. Štrajk učiteľov teda podporíme aspoň symbolicky," povedala Podolinska.

V obci funguje základná škola v priestoroch bývalého rodinného domu. Denne sa v päťizbovom dome učí 72 detí, ktorým sa venuje deväť učiteľov. Všetci žiaci sú zo sociálne znevýhodneného prostredia. Jedna z tried nemá rozlohu ani desať metrov štvorcových. V inej zase nie je splnený limit dostatočného prísunu denného svetla. Starosta obce Marek Nosko bez pomoci nedokáže situáciu vyriešiť.

"Žiadame peniaze z troch zdrojov. Za rodinným domom je totiž staré humno, ktoré by sme chceli za obecné peniaze zvaliť. Na stavbu školy s novými učebňami a jedálňou žiadame po 90.000 eur od krajského školského úradu a od splnomocnenca pre národnostné menšiny. Ani po troch rokoch žiadosti sme doteraz nedostali adekvátnu odpoveď. Obávam sa, že v krajnom prípade prídeme o školu úplne, čo by bola pre tieto deti veľká škoda," dodal Nosko.
Takmer 500 učiteľov a nepedagogických zamestnancov základných a materských škôl okresu Zvolen dnes prišlo aj napriek dažďu na dvor Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, aby počas štrajku podporili požiadavky odborov na zvyšovanie platov a zlepšenie podmienok v školstve. Do štrajku sa v tomto okrese zapojilo 87 % pracovníkov školstva.

Šéfka Krajskej rady Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Magdaléna Ponická na úvod zopakovala požiadavky, ktoré smerom k ministerstvu školstva adresujú odborári. Podľa nej požiadavka zvýšenia platov o desať percent je na mieste, keďže príjmy ľudí, ktorí vzdelávajú najmladšiu generáciu a majú teda veľkú zodpovednosť za vedomostnú úroveň detí, kopírujú len priemerný plat na Slovensku.

Odborári preto požadujú zvýšenie platov na úroveň, 1,2-násobku priemerných platov, čo by pre každého zamestnanca znamenalo zvýšenie o 115 eur.

Ponická osobitne kritizovala platy nepedagogických zamestnancov, ktoré sú podľa nej na úrovni životného minima a títo ľudia sa tak odsúvajú na hranicu chudoby.

Kritikou nešetrili ani ďalší diskutujúci, zastupujúci základné odborové organizácie na niektorých zvolenských školách. Ich slová učitelia podporili potleskom.

Odborári veria, že si ich vláda už konečne všimne. "Rok sme rokovali a vyčkávali, ďalej to už ale nejde," uviedla Ponická.

"My sme boli aj stále sme pripravení rokovať," povedala TASR prítomná členka ústredia OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Iveta Majerová. "Rokovanie, ktoré sme viedli aj stále vedieme na ministerstve školstva ale nestačia. Preto chceme jednať aj s ministrom financií a premiérom," dodala.

Ak by nedošlo k dohode, Rada OZ školstva a vedy rozhodne o ďalšom postupe. Viacerí odborári však hovoria, že štrajkovať sa v takom prípade bude ďalej.

Cirkevné školy pod arcibiskupstvom dnes učia, iné majú voľno

Cirkevné školy pod správou košického rímskokatolíckeho arcibiskupstva sa do dnešného výstražného štrajku učiteľov nezapojili a prebieha v nich výučba. Pre TASR to dnes uviedol riaditeľ Arcibiskupského školského úradu v Košiciach Miroslav Jacko.

V zriaďovateľskej pôsobnosti arcibiskupstva v rámci Košického a Prešovského kraja je 41 materských, základných a stredných škôl, a školských zariadení. "Nikde nie je vyučovanie prerušené, nemám ani informácie, že by sa do štrajku zapojili nejakí individuálni učitelia," povedal Jacko.

Účasť na štrajku odmietlo Združenie katolíckych škôl Slovenska. Na všetkých cirkevných školách na východe sa však neučí. Napríklad na košickom gymnáziu Sv. Tomáša Akvinského, kde je zriaďovateľom Kongregácia sestier dominikánok blahoslavenej Imeldy, majú dnes študenti riaditeľské voľno.

"Škola sa do štrajku nezapája, ale keďže odbory na našej škole sú a niektorí učitelia sa pripojili k štrajku, tak máme riaditeľské voľno," uviedla pre TASR riaditeľka školy Adriana Medvecká.

Neučí sa ani na evanjelickom gymnáziu Jana Amosa Komenského v Košiciach. Vzhľadom na štrajk učiteľov nebolo možné zabezpečiť výučbu a riaditeľ Jozef Krištan oznámil, že žiaci majú udelené voľno.


Učitelia v Lučenci vysvetľovali dôvody štrajku verejne na námestí

Štrajk v Trebišove má vysokú účasť

Výzva školských odborárov na celoslovenský štrajk našla pozitívny ohlas u učiteľov v okrese Trebišov, k štrajku sa pripojilo zhruba 90 percent pracovníkov základných a materských škôl. "Všetky školy, ktoré sú odborovo plne organizované, štrajkujú, minimálna hranica účasti je tých 80-85 percent, sú školy, kde je účasť 100-percentná," uviedla pre TASR predsedníčka okresnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Eva Kmecová.

"Dávame o sebe vedieť, že existujeme. Chceme meniť históriu odborov a chceme lepšie financovanie školstva, než bolo doposiaľ," konštatovala odborárka, ktorá pracuje v školstve od roku 1986.

Počty štrajkujúcich učiteľov sa oproti pôvodne nahláseným číslam zvýšili. Do štrajku sa podľa Kmecovej zapojili v Trebišove všetky základné a materské školy okrem základnej školy Ivana Kraska, v Sečovciach všetky školy. "Štrajk hlásia v Čiernej nad Tisou obidve základné školy, v Kráľovskom Chlmci obe základné a materské školy, v Strede nad Bodrogom obidve školy, štrajkujú školy v Parchovanoch, Michaľanoch, Čerhove, Borši a ďalších obciach," opísala.

Kmecová pripomenula, že vlani sa slovenskí učitelia zúčastnili na manifestácii. "Učitelia konečne zdvihli hlavy a postavili sa nielen za svoje práva, ale aj za práva detí. Deťom chýbajú učebnice, učiteľ, keď chce učiť, musí sa postarať o to, o čo by sa mal postarať štát," konštatovala.
Takmer 600 učiteľov sa stretlo dnes na Námestí republiky v Lučenci. K protestu odborárov sa pridali učitelia z mesta, ale aj z okresov Lučenec a Poltár. Ako pre TASR povedala organizátorka protestu Rozália Pavčová, okoloidúci vyjadrili štrajkujúcim pedagógom podporu a vystúpili aj niekoľkí rodičia.

Do štrajku sa v Lučenci zapojili všetky základné aj stredné školy. Žiakom dali riaditelia voľno. Na protestné zhromaždenie na námestí prišli učitelia a rodičia a aj školáci z Lučenca, Poltára, Fiľakova či Lovinobane. "Stretli sme sa na verejnosti približne na hodinu. Takýmto spôsobom sme sa snažili vysvetliť dôvody, pre ktoré štrajkujeme. Celé to prebehlo pokojne a prišli nás podporiť tak rodičia, ako aj žiaci," povedala Pavčová.

Po protestnom zhromaždení sa nespokojní učitelia rozišli buď do svojich škôl, alebo domov.

Stovky učiteľov v Leviciach

Niekoľko stoviek zamestnancov školstva vyšlo dnes v Leviciach do ulíc napriek daždivému počasiu. "Nás nemôže odradiť nič," povedal pre TASR Ľudovít Sebelédi, líder Nových školských odborov (NŠO), ktoré protest organizovali.

Na asi 45-minútový protest na Námestí hrdinov podľa neho prišli členovia "starých" aj nových odborov. "Vyjadrili sme spolu podporu Odborovému zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, podporu tomu, aby sa niečo začalo diať v školstve a s našimi výplatami," doplnil Sebelédi.

Stretnutie učiteľov a diskusiu o problémoch školstva ponúkajú NŠO aj v hlavnom meste. Na obed bude na Hviezdoslavovom námestí prípadných záujemcov očakávať člen NŠO Tibor Beňa. "Neorganizujeme žiadne zhromaždenie, nič sme neohlasovali. To len ľudia, ktorí odštrajkovali pred školami, a majú voľno, môžu prísť medzi ľudí. Lebo máme v štrajkovom odporúčaní, že máme diskutovať s ľuďmi," spresnil Beňa.

Nové školské odbory ogranizovali koncom augusta protestný splav Hrona. Akciou Slovenské školstvo dolu vodou chceli symbolicky upozorniť na nepriaznivú situáciu v školstve.



VRANOV: Do boja za lepšie podmienky v školstve sa zapojilo vyše 40 škôl z okresu

Do boja za zvýšenie platov a finančnej podpory pre oblasť školstva sa dnes zapojili aj zamestnanci školských zariadení v okrese Vranov nad Topľou. Pre jednodňový výstražný štrajk tam zostali zatvorené štyri stredné, 23 základných a 14 materských škôl. Do protestnej akcie sa zapojili aj pracovníci vranovského Centra voľného času.

Dnešnému štrajku zamestnancov školstva vyjadrilo podporu na pôde štyroch stredných škôl vo Vranove nad Topľou a v obci Čaklov viac ako 90 percent ich zamestnancov. "Z takmer 40 materských a základných škôl, ako aj vranovského centra voľného času sa do štrajku zapojilo 89,22 percenta pracovníkov," informovala TASR predsedníčka okresnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Oľga Koudelková.

Gymnázium na ulici L. Sáru je prázdne
Do štrajku učiteľov sa v Bratislave zapojilo aj Gymnázium na ulici Ladislava Sáru. Škola je prázdna, na vstupné dvere len štrajkový výbor nalepil oznam s odkazom "Štrajk." Okrem výboru v budove sedí len riaditeľ.

"Nie sme spokojní so situáciou v školstve. Je tu málo peňazí, máme malé platy, padá nám to tu na hlavu, školy sa rozpadávajú, je to katastrofa," hovorí predseda Odborovej organizácie pracovníkov Gymnázia na ulici Ladislava Sáru Slavomír Drahoš. Štrajkový výbor tvorí na škole on spolu s jednou pedagogičkou. Tvrdí, že jednodňový štrajk nevyrieši veľa, je to však začiatok. "Ak ale vláda neustúpi, štrajky budú pokračovať. Viem si predstaviť, že sa nerozdajú vysvedčenia, že sa neodmaturuje, že sa úplne paralyzuje školstvo na pol roka," upozornil.

Škola minulý týždeň v piatok (7.9.) oznámila žiakom, že dnes nebude vyučovanie a od pondelka (10.9.) visí na jej webovej stránke aj oznam pre rodičov. Doma tak dnes ostalo asi 740 žiakov z 25 tried. Riaditeľ školy Pavel Sadloň hovorí, že rodičia školu chápu. "Mnohé reakcie sú také, že súhlasia s tým, že v školstve je financií málo a starostlivosť od štátu o školy je nízka. Určite to ale rodičov neteší, že hlavne menšie deti ostávajú doma a vzdelávací proces sa oslabuje," povedal pre TASR.

Mnohí učitelia ostali dnes doma, štrajkujú svojou neprítomnosťou na pracovisku a za tento deň nedostanú plat. "Ale jednodňový plat učiteľa je od 15 do 20 eur. Pri 500 eur v čistom, ktoré berieme, sa učitelia teda naozaj obetovali," dodáva Drahoš. Niektorým učiteľom sa podľa neho tiež nepáči, že nedostali na dnes žiadny program. Riaditeľovi oznámili, že sa stretnú aspoň na Hviezdoslavovom námestí okolo 12.00 h.

Upozorniť na problémy v školstve podľa riaditeľa treba, sám by však volil inú formu. "S peniazmi sa neefektívne pracuje. Nevieme si urobiť reálny audit v čerpaní financií a ich použití. Netreba kontrolovať školy, tie bojujú o prežitie a prv než vydajú akýkoľvek cent, rozmyslia si na čo," pripomína s tým, že mnohí učitelia pracujú 12 hodín denne, sedia v škole do 18.00 h, pripravujú aj iné aktivity a majú ďaleko od osemhodinového pracovného času. "A reálna mzda neustále klesá. Odbúrava sa nadčasová práca, osobné príplatky, pozastavili sa odmeny. To je skutočne slabé ohodnotenie," dodal.
"Naším záujmom je posilniť štátny rozpočet SR na roky 2013-2015, aby došlo k zvýšeniu finančnej podpory pre rezort školstva. Chceme, aby sa postupne pozdvihlo na úroveň ostatných krajín Európskej únie," uviedla na margo dnešného štrajku predsedníčka školského odborového zväzu ZŠ na ulici Bernolákovej Alena Mihoková.

Ako dodala, prostredníctvom dnešného štrajku chcú odborári zároveň upriamiť pozornosť na potrebu zvýšenia mzdového ohodnotenia pracovníkov v školstve.

"Požadujeme, aby sa platy pedagogických a odborných zamestnancov dostali na úroveň 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve," poznamenala s tým, že tieto požiadavky dnes na pôde spomínanej ZŠ podporilo účasťou na výstražnom štrajku jej 60 zamestnancov.

"Súčasná situácia v školstve je veľmi ťažká. Príliv finančných prostriedkov do škôl je veľmi nízky a ledva pokrýva náklady pre ich bežný chod," doplnila Mihoková. Školským zariadeniam pomáhajú podľa jej slov pri modernizácii fondy Európskej únie (EÚ), no tie nemôžu pokrývať všetko. "Z EÚ sa nakupuje väčšinou počítačová technika, no na ostatné učebné pomôcky peniaze v podstate nie sú."

Niektoré školy v meste Vranov nad Topľou sa do dnešného štrajku nezapojili, no štrajkujúcim zamestnancom školstva vyjadrujú podporu. Brány Strednej odbornej školy drevárskej sú dnes otvorené, keďže sa tam konajú praktické maturitné skúšky. V Spojenej škole internátnej (SŠI) sa vyučuje v normálnom režime.

"Štrajkujúcich učiteľov podporujeme, o čom svedčí aj oznam na internetovej stránke našej školy. Do štrajku sme sa však nezapojili z organizačných dôvodov," uviedla pre TASR riaditeľka SŠI Renáta Kopčeková.

Školské zariadenie sa podľa jej slov rozhodlo v dnešný deň pre vyučovací proces, aby nedošlo k narušeniu kontinuity vzdelávania miestnych školákov. Mnohí z nich totiž trpia mentálnym postihnutím a pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia. "Ak by sme vo štvrtok štrajkovali, viaceré deti by pravdepodobne v piatok do školy neprišli."




Na cirkevnej škole v hlavnom meste neštrajkujú

Protestujúci učitelia išli do ulíc vysvetľovať

Približne 30 učiteľov chodí ulicami hlavného mesta a vysvetľuje ciele štrajku. Protest doma sa im nepáči. S ľuďmi chcú diskutovať a povedať im o svojej situácii.

Tibor Beňa z Nových školských odborov dal pred pár dňami výzvu na sociálnu sieť. Stretnutie pedagógov naplánoval na 12.00 h na Hviezdoslavovom námestí. "Naša predstava bola, aby sa urobil riadny štrajk. Ľudia chcú verejne vyjadriť svoje názory. Bohužiaľ, staré odbory, ktoré môžu organizovať štrajk, lebo majú členskú základňu, rozhodli, že prebehne takto. Mne to nevyhovovalo, tak som sa rozhodol inak," vysvetlil Beňa pre TASR.

Na námestí sa tak stretlo približne 30 učiteľov. Niektorí chodili už aj ulicami mesta, niektorí sa na to ešte len chystali. Pedagogičky z Evanjelického lýcea na Palisádach si vyrobili aj transparenty. Hlásajú na nich, že bojujú za kvalitné školy a že tento štrajk je aj za deti. "Najprv sme chvíľu štrajkovali pred školou. Potom sme s transparentmi prešli okolo Prezidentského paláca až na toto námestie. Ľudia nás podporovali, autá trúbili," opísala pre TASR dnešný štrajk jedna z učiteliek cirkevnej školy. Lýceum je tak jedna z mála cirkevných škôl, ktoré sa do štrajku zapojili.

Beňa tvrdí, že dnešným štrajkom sa všetko len začína. "Určite budeme pokračovať ďalej, pretože nikto to neberie vážne. Ak chcú dvíhať platy, tak nech na znak dobrej vôle zdvihnú o 30 percent a potom môžeme rokovať o nejakom systematickom zvyšovaní," hovorí.

Učitelia dnes nemajú konkrétny plán, kadiaľ budú ulicami mesta chodiť. Chcú však ľuďom vysvetliť svoju situáciu a to, aké ťažké je byť učiteľom. "Tento národ má predstavy, že učiteľ v robote si vypije kávu, potom si poobede doma vyloží nohy a nič nerobí. To absolútne nie je pravda. Nech sa prídu pozrieť na náš deň," vyzýva jedna z učiteliek. Sťažuje sa, že z ich platov sa žiť nedá. "Ľudia s vysokoškolským vzdelaním nemôžu byť tak hlboko v spoločnosti," pripomína.

Učiteľov prišlo na námestie podporiť aj niekoľko okoloidúcich. Bratislavčanka Dáša tvrdí, že toto nie je len štrajk o školstve, ale o celej spoločnosti. "Vzdelanie a informácie sú jedna z najdrahších komodít na svete a učitelia toto šíria. Od nich závisí, akí ľudia nám vládnu," dopĺňa ju Ján, ktorý dnes nešiel do práce. Chcel prísť učiteľov podporiť.
Jedna z mála škôl v hlavnom meste, kde si dnes žiaci zasadli do školských lavíc, je Spojená škola sv. Františka z Assisi v bratislavskej Karlovej Vsi. Neštrajkuje, lebo si myslí, že takýmto spôsobom učitelia aj tak nedosiahnu žiadny reálny výsledok. Riaditeľ a prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) Ján Horecký navyše tvrdí, že odborári s nimi vôbec nekomunikovali.

S požiadavkou štrajkovať podľa Horeckého neprišiel ani jeden z učiteľov. Na celom Slovensku podľa jeho informácií dnes neučí päť cirkevných škôl, z toho štyri katolícke a jedna evanjelická. Za ZKŠS dal na webovú stránku len vyhlásenie, v ktorom pripomenul, prečo štrajk neuznáva. "Ale tých, čo štrajkujú, nemoralizujeme, je to ich rozhodnutie," povedal pre TASR.

Aj keď na jednej strane pedagógov chápe, na druhej si myslí, že štrajkom nič reálne nedosiahnu. "Len pozornosť médií a to, že sa začne o veciach hovoriť viac. Ale je to karta, ktorá má na druhej strane naše deti. A tou hrať nebudeme. Iný silný efekt nevidím," konštatuje.

Horecký tvrdí, že do štrajku sa nezapojili aj kvôli odborárom. Tí s nimi dosiaľ nekomunikovali. "Ak sa vyjadrili k cirkevnému školstvu, tak v máji, kedy chceli, aby boli normatívne financovaní len žiaci na štátnych školách. Aby štát ani centom neprispieval napríklad na cirkevné školy a takto chceli ušetriť," vysvetľuje s tým, že trestať ich za to ale teraz nechce. "Ako sa ale môžeme spojiť s niekým bez akejkoľvek debaty a len tak prijať jeho podmienky, keď nás len tak škrtne kvôli úsporám?" pýta sa.

Riaditeľ dodáva, že je na štrajk aj na jeho oveľa dobrodružnejšie prejavy pripravený, ale len vtedy, ak to bude posledná možnosť, ako školy zachrániť. Najprv mu podľa neho malo predchádzať pripomienkovanie zákonov, stretávanie sa s predstaviteľmi štátu či komunikácia s občanmi. "Aby sme mali na výber. Nech nám povedia, na čo máme peniaze, nie na čo ich nemáme," tvrdí. Odísť od detí a tak vysvetľovať, že si učitelia zaslúžia vyšší plat, podľa neho nie je riešenie. "My sme tu kvôli žiakom a nie opačne," dodáva.






Poprad: Do štrajku sa zapojilo viac ako 87% zamestnancov ZŠ, MŠ, ZUŠ a CVČ

Na Základnej škole (ZŠ) s Materskou školou (MŠ) na Tajovského ulici v Poprade dnes bolo tak, ako na väčšine škôl, prázdno a pusto. Aj tu sa totiž učitelia zapojili do celoslovenského štrajku na podporu zmeny v slovenskom školstve. "V popradskom regióne sa zapojilo do štrajku zamestnancov školstva 52 základných škôl, materských škôl a školských zariadení a z 1658 zamestnancov sa zapojilo 1449, čo je viac, ako 87 % všetkých zamestnancov," informovala Jana Baburová zo ZŠ s MŠ na Tajovského ulici, ktorá je zároveň šéfkou odborového zväzu v Poprade.

Účasť na štrajku považuje za úspešnú, pretože všetky školy podporili štrajk, nie všetky sa však na ňom zúčastnili. "Základným cieľom štrajku je obhajovať záujmy zamestnancov školstva, protestujeme proti zlej finančnej situácii v školstve a proti slabému ohodnoteniu pedagogických i nepedagogických zamestnancov školstva," dodala Baburová.

Naopak, veľmi rušno bolo dnes na Súkromnej odbornej strednej škole v Poprade, kde síce štrajk plne podporujú, avšak nezapojili sa doň. Žiaci tak dnes mali klasický štvrtkový školský deň. "Podporujeme iniciatívy odborového zväzu, ktoré vedú k tomu, aby sa situácia v školstve zlepšila, ale rodičia nám deti zverili, aby sme ich učili a nie aby sme štrajkovali," priblížil dôvody, prečo sa škola nezapojila do štrajku, zástupca jej zriaďovateľa Vladislav Mitický. Situácia v školstve podľa neho 15 až 20 rokov ide dole vodou a nedá sa to vyriešiť za jeden rok, alebo opatreniami, ktoré navrhuje minister. "Je potrebné to riešiť postupnými krokmi," dodal Mitický.