Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Pacient s podozrením na ebolu by v UNB putoval do špeciálnej jednotky

Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava - Nemocnica Ružinov. Foto: TASR/Michal Svítok

Médiami pred nedávnom prebehla správa o tom, že v nemocnici je pacient s podozrením na ebolu, UNB to však vyvrátila.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Pacienta s podozrením na ebolu by v najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) umiestnili do špeciálnej podtlakovej jednotky spĺňajúcej najvyšší stupeň biologickej ochrany.

"UNB disponuje takouto podtlakovou jednotkou ako jedna z mála nemocníc v Európe. Jednotka je súčasťou Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNB v Nemocnici akad. L. Dérera, tohto času je v špeciálnom útlmovom režime, pripravená kedykoľvek prijať pacienta," uviedla pre TASR hovorkyňa zariadenia Petra Stano Maťašovská.

Vysvetlila, že v miestnosti je negatívny tlak, vďaka ktorému sa nákaza nešíri ďalej. Vzduch vychádza z miestnosti cez filtre. "Personál chránia pred nákazou skafandre. Medzi podtlakovou jednotkou a monitorovacou miestnosťou pre personál je dekontaminačná miestnosť. Jednotka dokáže bezpečne izolovať pacientov s nákazou od okolia a ochrániť personál. Zatiaľ bola v aktívnom režime len raz, keď do nej umiestnili pacientov s podozrením na vtáčiu chrípku," priblížila Stano Maťašovská.

Univerzitná nemocnica má podľa jej slov vypracované konkrétne postupy na poskytovanie bezpečnej zdravotnej starostlivosti pacientovi s podozrením na ebolu. "Zdravotnícki pracovníci sú poučení, ako postupovať v prípade podozrenia. V UNB platia v súvislosti s ebolou sprísnené pravidlá hygienicko-epidemiologického režimu," povedala Stano Maťašovská. Nemocnica v tejto súvislosti doplnila aj zásoby okuliarov s tesniacimi bočnicami, dvojitých rukavíc, kombinéz či čižiem.

Médiami pred nedávnom prebehla správa o tom, že v nemocnici je pacient s podozrením na ebolu, UNB to však vyvrátila. Muž mal iba hnačku z jedla. "Jeho obavu sa podarilo vyvrátiť okamžite, už na základe prvotného rozhovoru a podrobnej epidemiologickej a cestovateľskej anamnézy. Nebol dôvod na paniku. Nešlo o podozrenie na ebolu," zhrnula Stano Maťašovská.