Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Muž nakazený vírusom ebola v USA letel z Libérie do Texasu cez Brusel

Texaská presbyteriánska nemocnice v Dallase Foto: TASR/AP

pacient vyhľadal lekársku pomoc šesť dní po tom, ako 20. septembra prišiel do Texasu

Dakar 1. októbra (TASR) - Muž nakazený vírusom ebola, ktorý je hospitalizovaný v americkom štáte Texas, cestoval z Libérie do Spojených štátov cez belgickú metropolu Brusel, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie libérijského ministerstva informácií.

Podľa libérijského ministerstva sa u muža, ktorý bol v Texase vo vážnom stave umiestnený na špecializované izolované oddelenie, v čase jeho odchodu z Libérie (19. septembra) neprejavovali nijaké príznaky ochorenia na ebolu.

V Texase monitorujú päť žiakov
Guvernér amerického štátu Texas Rick Perry dnes uviedol, že zdravotníci sledujú stav piatich žiakov zo štyroch základných škôl v Dallase, ktorí prišli do styku s mužom, u ktorého ako u prvého v Spojených štátoch zistili prítomnosť vírusu krvácavej horúčky ebola. Informovala o tom agentúra Reuters.

Perry ďalej uviedol, že zdravotníci v Texase v súvislosti s ebolou monitoruje celkovo 12-18 osôb.

Podľa predstaviteľa školskej správy v Dallase je pravdepodobnosť, že sa niektorý z piatich monitorovaných žiakov ebolou nakazil, veľmi nízka a ani u jedného z nich neboli zatiaľ zistené nijaké príznaky tohto smrtiaceho ochorenia.
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že pacient vyhľadal lekársku pomoc šesť dní po tom, ako 20. septembra prišiel do Texasu. O dva dni na to bol prijatý na izolované oddelenie Texaskej presbyteriánskej nemocnice v Dallase. Hovorkyňa nemocnice označila dnes jeho zdravotný stav za vážny.

Vírus eboly sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby. Prvými príznakmi choroby sú náhly vzostup teploty, slabosť, bolesti svalov, bolesti hlavy a bolesti v krku.

Je pomenovaný po rieke Ebola v Konžskej demokratickej republike (predtým Zair), kde bolo ochorenie po prvý raz identifikované.

V krajinách západnej Afriky si epidémia eboly vyžiadala od začiatku roka vyše 3300 obetí na životoch.