Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Niektoré americké firmy nemusia preplácať antikoncepciu zamestnancom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V reakcii na súdne rozhodnutie Obamova administratíva uviedla, že verdikt môže ohroziť zdravie žien, nakoľko niektoré z nich by svoje zdravie mohli podriaďovať finančnej situácii.

Washington 1. júla (TASR) - Najvyšší súd USA v pondelok rozhodol, že súkromné firmy v Spojených štátoch nemusia svojim zamestnankyniam v rámci zdravotného poistenia preplácať výdavky za antikoncepciu, ak je to proti náboženskému presvedčeniu majiteľov firmy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výnimka sa vzťahuje na jedno z opatrení, zavedených ako súčasť zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu. V praxi to znamená, že ženy zamestnané v takýchto spoločnostiach budú musieť nájsť iný spôsob, ako antikoncepciu uhradiť.

Súd rozhodol tesnou väčšinou v pomere 5:4. Verdikt pravdepodobne ovplyvní rozhodovanie v ďalších podobných prípadoch v USA. Tých by malo byť dokopy 49. Niektoré z týchto spoločností bojujú proti konkrétnemu typu antikoncepcie, ako je napríklad postkoitálna antikoncepcia, ktorá sa podáva po pohlavnom styku a niektoré organizácie ju považujú za de facto identickú s interrupciou.

Sudca Samuel Alito dodal, že výnimka sa vzťahuje výlučne na antikoncepciu, a pripomenul, že z rozhodnutia súdu automaticky nevyplýva, že firmy zaručene uspejú, ak by si chceli uplatňovať podobné nároky aj v prípade vakcín alebo transfúzií. Pripomenul, že výnimka platí len pre malé rodinné podniky.

V reakcii na súdne rozhodnutie Obamova administratíva uviedla, že verdikt môže ohroziť zdravie žien, nakoľko niektoré z nich by svoje zdravie mohli podriaďovať finančnej situácii.

"Spolu s Kongresom sa vynasnažíme, aby ženy, ktorých sa toto rozhodnutie dotkne, mali stále zabezpečené rovnaké hradenie potrebných zdravotných služieb ako všetci ostatní," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.