Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

V Berlíne odsúdili aktivistov, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 23. apríla (TASR) - Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu "primeraným a potrebným protestom".

Súd rozhodol, že akcia skupiny "nebola vhodným, ani primeraným protestom". Dodal, že demonštranti ochotne prijali fakt, že Brandenburská brána pri proteste utrpí škodu. Súd vo verdikte stanovil škodu na približne 110.000 eur.

Mesto Berlín žiadalo od aktivistov odškodné asi 142.000 eur. Prokuratúra uvádza, že iniciovala celkovo 14 súdnych procesov proti podozrivým z účasti na proteste. Utorkový verdikt bol prvý v súvislosti s týmto útokom.