Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Na ÚVZ SR sa uskutočnilo koordinačné stretnutie venované ebole

Vírus eboly Foto: TASR/AP

Opätovne boli zhrnuté presné postupy, ako riešiť situáciu v prípade príletu pacienta na letisko v Bratislave, ak by navštívil sám zdravotnícke zariadenie alebo by z domácnosti kontaktoval lekára.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Na základe rozhodnutia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) sa dnes na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uskutočnilo v súvislosti s epidémiou eboly v krajinách západnej Afriky pracovné koordinačné stretnutie. Na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia z rezortov zdravotníctva, dopravy, obrany, vnútra, manažmentu zdravotníckych zariadení a členovia Pandemickej komisie vlády SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Na stretnutí odzneli prezentácie zamerané na ebolu z pohľadu infektológie, verejného zdravotníctva, úlohy krízového manažmentu a pripravenosť orgánov verejného zdravotníctva, rezortu obrany, vnútra a dopravy. "Opätovne boli zhrnuté presné postupy, ako riešiť situáciu v prípade príletu pacienta na letisko v Bratislave, ak by navštívil sám zdravotnícke zariadenie alebo by z domácnosti kontaktoval lekára," povedal hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Z pracovného stretnutia vyplynuli konkrétne úlohy a opatrenia zamerané na ďalšie zvyšovanie úrovne pripravenosti v prípade možného výskytu eboly na Slovensku.

Podľa hlavného hygienika je momentálnou prioritou dodržiavanie dohodnutých postupov, pravidelná edukácia zdravotníckeho personálu pri objavení či zachytení a transporte osoby s vysokou virulentnou nákazou. Dôležité bude aj správne používanie osobných ochranných pracovných pomôcok zdravotníckym personálom. Na stretnutí sa zároveň odporučilo, aby sa v ďalších šiestich krajoch na Slovensku dovybavila záchranná zdravotná služba. "V súčasnosti sú k dispozícii  dve špeciálne biohazard tímy záchrannej zdravotnej služby v Bratislave a Košiciach s výbavou na takéto transporty, čiže s biovakmi, pretlakovou kombinézou a špeciálnou maskou," spresnil Rovný s tým, že aj doteraz prijaté opatrenia naďalej trvajú.

ÚVZ SR bude priebežne monitorovať situáciu vo výskyte eboly a naďalej chce pokračovať v edukácii obyvateľstva, a to prostredníctvom informačných letákov, zverejňovania správ na svojej webovej stránke či prostredníctvom médií.