Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Import

Užitie falšovaných liekov z internetu môže končiť smrťou

logo NAKA Foto: Tablet.tv

Tie môžu vážne ohroziť ľudské zdravie až s fatálnym následkom, píše Národná kriminálna agentúra (NAKA) v správe, ktorá hodnotí drogovú scénu na Slovensku v roku 2014.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Policajti vlani vypátrali takmer 20 nelegálnych webových stránok v slovenskom jazyku, ktoré ponúkali falšované lieky. Tie môžu vážne ohroziť ľudské zdravie až s fatálnym následkom, píše Národná kriminálna agentúra (NAKA) v správe, ktorá hodnotí drogovú scénu na Slovensku v roku 2014. Prevádzku nelegálnych internetových lekární označila v ostatnom období za "masívne rozšírenú".

NAKA sa v spolupráci s Národnou ústredňou Interpolu v Bratislave zapojila v minulom roku do operácie Pangea VII, ktorá sa zamerala na zločinecké siete angažované v predaji falšovaných liečiv cez internet. Operáciu koordinoval Generálny sekretariát Interpolu v Lyone.

"Podieľalo sa na nej takmer 200 orgánov presadzujúcich právo vo viac než 100 krajinách. Výsledkom bolo 237 celosvetovo zadržaných osôb a záchyt potenciálne nebezpečných liečiv v hodnote takmer 36 miliónov amerických dolárov," píše sa v správe.

"Najčastejšie ponúkanými liekmi sú tie na predpis, teda antibiotiká, lieky na nespavosť, depresie, úzkosť či erektilnú dysfunkciu," povedala pre TASR hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Valéria Pernišová. Falšované lieky nemusia na prvý pohľad pôsobiť podozrivo. Nespĺňajú však požadované parametre na kvalitu a bezpečnosť, účinnú látku deklarovanú na obale nemusia vôbec obsahovať.

ŠÚKL vydal v minulosti pre internetový nákup liekov viacero upozornení, na svojej webstránke má zverejnený zoznam overených internetových lekární.

"Takýto výdaj majú povolené len kamenné lekárne alebo výdajne zdravotníckych pomôcok, ktoré to oznámia ŠÚKL,"
podotkla hovorkyňa. Tie ponúkajú lieky registrované na Slovensku bez viazania na recept alebo zdravotnícke pomôcky neviazané na lekársky predpis. "Ak sa občania stretnú s podozrivou internetovou lekárňou, mali by kontaktovať ŠÚKL alebo políciu," dodala Pernišová.

Proti šíreniu falšovaných liekov cez internet bojuje aj Európska komisia. Pravidlá Európskej únie zaviedli povinnosť používať pri internetovom predaji logo, ktoré potvrdzuje, že ide o autorizovaného predajcu liekov.

"Spotrebiteľ sa po kliknutí na logo dostane na stránku národných orgánov pre kontrolu liečiv, ako aj na zoznam všetkých autorizovaných online lekární a distribútorov," uviedol pre TASR Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Tento mechanizmus začne byť v praxi účinný od júla tohto roka.