Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

V Bratislave sa uskutočnil tretí protikorupčný pochod

Na snímke účastníci 3. Veľkého protikorupčného pochodu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 25. septembra 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Občiansky protest pritiahol opäť tisíce nespokojných ľudí a mal pokojný priebeh, bez incidentov.

Bratislava 25. septembra (TASR) – V Bratislave vyvrcholil v poradí tretí protikorupčný pochod organizovaný študentmi stredných a vysokých škôl. Dav ľudí zhromaždených za vlajkami Slovenskej republiky a Európskej únie a transparentom s heslom Krok po kroku proti korupcii prešiel centrom mesta z Hviezdoslavovho až na Námestie SNP. Občiansky protest pritiahol opäť tisíce nespokojných ľudí a mal pokojný priebeh, bez incidentov.

Pochodujúci a neskôr aj dav na Námestí SNP skandoval heslá vyzývajúce na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, čo sú požiadavky organizátorov pochodu. Odstúpenie Kaliňáka je aj predmetom petície, pod ktorú organizátori zozbierali podľa ich oznámenia už 70.000 podpisov. Zber podpisov pokračoval aj počas dnešnej protestnej akcie.

„My nie sme opozícia, my nie sme médiá, my nie sme posadnutí Kaliňákom. Chceme len, aby pravidlá platili pre každého rovnako,“ uviedol počas prejavu vysokoškolák a spoluorganizátor pochodu Róbert Martin Hudec. Protest podporili zástupcovia učiteľov, hercov a vedcov – filmová režisérka Tereza Nvotová, bratislavskí študenti herectva, Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov a vedec Miloslav Bahna.

„Potrebujeme ministra vnútra, ktorý vytvára podmienky na prešetrenie daňových podvodov, nie ministra vnútra, ktorý kupuje byty od daňových podvodníkov,“ uviedol z pódia Bahna. Rečníci reagovali aj na najnovšie protikorupčné aktivity premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Organizátorka pochodu Karolína Farská považuje ponuku Fica, aby dvaja absolventi vysokej školy absolvovali dvojročné postgraduálne štúdium na Medzinárodnej protikorupčnej akadémii v Rakúsku, a jeho ďalšie kroky za nedostatočné.

„Štúdium je naozaj veľmi dôležité a podstatné, avšak myslím si, že ľudia nemusia mať školu z toho, ako riešiť korupciu, aby videli, že niečo nie je v poriadku v tomto štáte,“ reagovala stredoškoláčka. Farská si netrúfla odhadnúť účasť ľudí na dnešnom proteste. Domnieva sa však, že dosiahla minimálne účasť, aká bola na ostanom júnovom pochode. „Myslím si, že je tu veľmi veľa ľudí. Myslím si, že je ich minimálne toľko, koľko bolo naposledy,“ uviedla.

Študenti organizujúci pochod majú podobné požiadavky ako na predchádzajúcich dvoch pochodoch. Žiadajú vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Doteraz jedinou ich splnenou požiadavkou bolo zrušenie Mečiarových amnestií v parlamente.

Premiér Robert Fico v piatok (22.9.) na stretnutí s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) Martinom Kreutnerom v rakúskom Laxenburgu oznámil, že na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí, pripravených bojovať proti korupcii.

Podľa Fica nie je vylúčené ani prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku. S Kreutnerom podpísal memorandum o spolupráci v boji proti korupcii. Premiér informoval, že momentálne je už vyčlenená suma 200.000 eur, ktorá sa má využiť na organizovanie kurzov s protikorupčnou tematikou.

Bez mimoriadnych incidentov, potvrdila polícia


"Situáciu sme monitorovali, prijímali sme adekvátne opatrenia na základe vývoja situácie v meste," informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Do bezpečnostných opatrení bol podľa neho vyčlenený "dostatočný počet policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície".

Tretí protikorupčný pochod organizovali študenti. Mali podobné požiadavky ako na predchádzajúcich dvoch podujatiach. Žiadali vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.