Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

V bratislavskej Galérii MEDIUM bude výstava Home Sweet Potato II

Foto:

Eja Devečková, Zuzana Godálová, Daniela Krajčová, Hela Lukášová, Mária Machatová, Štefan Papčo, Ladislav Pálmai, Mira Podmanická, Juraj Rattaj, Matej Vakula predstavia svoje práce v Galérii MEDIUM

Bratislava 28. júna (TASR) - V bratislavskej Galérii MEDIUM na Hviezdoslavovom námestí sa uskutoční v dňoch 5. až 29. júla výstava Home Sweet Potato II, ktorá prezentuje práce desiatich výtvarníkov - Eja Devečková, Zuzana Godálová, Daniela Krajčová, Hela Lukášová, Mária Machatová, Štefan Papčo, Ladislav Pálmai, Mira Podmanická, Juraj Rattaj, Matej Vakula. Kurátormi výstavy, ktorá ideovo nadväzuje na predchádzajúcu výstavu Home Sweet Potato z roku 2010, sú Mira Podmanická a Ladislav Pálmai.

Aktuálna expozícia ale prinesie iný pohľad na tematiku domova a jej spracovania vo výtvarnom umení. Na rozdiel od predchádzajúcej akcie tvorcovia oslovili aj mužov - výtvarníkov, ktorí na túto tému majú vlastný po/nadhľad. Základnou ideou výstavy je skúmanie kultúrnej a výtvarnej identity v kontexte cestovania a stretávania sa so zahraničnou kultúrou. Vystavujú na nej autori/autorky, ktorí sa zúčastnili zahraničného pobytu, prekonali jazykové, kultúrne ťažkosti, až šok... Ako sa s týmito všetkými zmenami vyrovnali zohľadnili vo svojej práci. „Vyzvaní autori reagujú vo svojich prácach na takéto podnety, či už vedome alebo podvedome. Cestovali, či cestujú. Nechávajú sa ovplyvniť a inšpirovať miestom. A inšpirujú ostatných,“ povedala pre TASR spoluautorka Mira Podmanická.
Galéria MEDIUM je súčasťou Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU). Predstavuje výstavy aktívne pôsobiacich zahraničných umelcov, prezentácie koncepcií medzinárodných výtvarných škôl formou výstav jednotlivých katedier, ateliérov, výsledkov prác medzinárodných sympózií a salónov a v neposlednom rade mapuje tvorivé aktivity katedier a ateliérov VŠVU. V Galérii sa nachádza dizajn shop - Čerstvý dizajn so slovenským dizajnom.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční v stredu 4. júla o 18.00 hodine.