Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

V Istanbule sa stretli slovenskí akademici s tureckými kolegami

Slovenská strana prejavila podľa Lukáša Zvalu záujem aj o tureckých študentov, s ktorými má dobré skúsenosti, a to predovšetkým na lekárskych, stavebných a strojníckych fakultách.

Bratislava 25. marca (TASR) – Slovenskí akademici v Istanbule podpísali so svojimi tureckými kolegami zmluvy o spolupráci. Dohodli sa na realizácii rôznych projektov a konferencií na Slovensku aj v Turecku. TASR o stretnutí informoval viceprezident Turecko-slovenskej aliancie pre vzdelávanie a rozvoj (TSAFED) Lukáš Zvala.

Slovenská strana prejavila podľa Zvalu záujem aj o tureckých študentov, s ktorými má dobré skúsenosti, a to predovšetkým na lekárskych, stavebných a strojníckych fakultách.

"Naši akademici navštívili aj Združenie novinárov a spisovateľov a známu tureckú televíziu Samanyolu (STV), kde prebehol zaujímavý dialóg so známym televíznym reportérom Kemalom Gülenom," doplnil viceprezident TSAFED. Súčasťou programu bolo aj stretnutie s najväčším združením podnikateľov v Turecku TUSKON, na ktorom sa zúčastnil aj slovenský veľvyslanec v Ankare Milan Zachar. "Predstaviteľov združenia TUSKON zaujímalo podnikateľské prostredie na Slovensku a stretnutie so slovenskými profesormi vyhodnotili veľmi pozitívne," zdôraznil Zvala s tým, že na najbližších podnikateľských konferenciách a veľtrhoch v Turecku dostane priestor aj Slovensko, vďaka čomu môže pritiahnuť množstvo tureckých investorov, ale aj turistov.

Slovensko na bilaterálnych stretnutiach reprezentovali napríklad dekan Lekárskej fakulty bratislavskej Univerzity Komenského Peter Labaš, rektor Paneurópskej vysokej školy Ján Svák, Andrej Šoltész a Peter Kostka zo Slovenskej Technickej univerzity v Bratislave, či prorektor trnavskej Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Na stretnutí sa zúčastnila aj moderátorka Alena Heribanová, ktorá v júni 2012 v Istanbule organizuje dámsku konferenciu Creative Woman - new trends in global business.

Cieľom stretnutia, ktoré sa skončilo tento týždeň, bolo posilnenie dialógu a rozšírenie spolupráce v oblastiach vzdelávania, kultúry a taktiež podnikania. Program sa realizoval pod záštitou slovenskej neziskovej organizácie Turecko-slovenská aliancia pre vzdelávanie a rozvoj, ktorá podľa jej viceprezidenta funguje ako most medzi Slovenskom a Tureckom.