Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

V piatok mínus 9,4 stupňa celzia, no v nedeľu znova 28 v tieni

Foto: Radovan Butaš/TASR

Záhorská nížina sa v piatok (18. mája) krátko pred svitaním obula do mrazivého kabátu. V Kuchyni na Záhorí namerali rekordne v niektorých miestach až na mínus 9,4 Celzia.

Gbely 22. mája (TASR) - Záhorská nížina sa v piatok (18. mája) krátko pred svitaním obula do mrazivého kabátu. V Kuchyni na Záhorí namerali rekordne v niektorých miestach až na mínus 9,4 Celzia. Prízemné mrazíky sa objavujú koncom noci, asi dve hodiny pred svitaním, približne vo výške piatich centimetrov nad zemou.
V Kuchynskom katastri sa na niektorých miestach silný mráz šplhal až do výšky dvoch metrov. Gbely, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške od 238 metrov až 265 metrov, bližšie k Vinohradom na kopci bol chlad už slabý, no v meste páchal mrázik škody v záhradách na vegetácii zemiakov a sadeníc paradajok. Na druhom brehu Moravy, najmä na Slovácku spálil mráz niektoré záhrady podľa slov domácich „na tabák“. Ohrozená bola najmä mladá vegetácia zeleniny a ovocných stromov, zmrzli hlavne nové výhonky. Ochranu by im zabezpečila fólia, ktorá pred mrazom na krátky čas ochráni.
Mrazivá noc zo štvrtku na piatok bola vyvrcholením prechodu studeného frontu, ktorý tiahol cez naše územie od soboty na poludnia 12. mája. Chladnejšie počasie takmer bez zrážok trvalo týždeň. Od nedele zavládli opäť horúčavy, ktoré sa pár dní udržia, no môžeme očakávať, že koncom pracovného týždňa od juhu bude tvoriť búrková oblačnosť, predpovedá Slovenský hydrometeorologický ústav.

Radovan Butaš, Katolícka univerzita Ružomberok