Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

V prípade obžalovanej skupiny Róberta O. bolo už 126 pojednávaní

Na snímke Róbert O. Foto: TASR

Prokurátor v prípade ôsmich obžalovaných navrhol dva doživotné tresty a to pre Jozefa L. a Jaroslava P.

Pezinok 15. februára (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes v prípade obžalovaného Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných rozdelil konanie na dve časti. Pojednávanie vo veci samotného Róberta O. a ďalších siedmich obžalovaných vylúčil na samostatné konanie.

V prípade zvyšných ôsmich obžalovaných dnes súd vyhlásil dokazovanie za skončené a na pojednávaní začali aj záverečné reči.

Z pojednávania okrem iného vyplynulo, že v trestnej veci Róberta O. a spol. sa od roku 2007 na ŠTS uskutočnilo spolu 126 pojednávaní.

Súd v prípade ôsmich obžalovaných a 15 skutkov dnes vyhlásil dokazovanie za skončené a na súde odzneli záverečné reči.

Podľa prokurátora v prípade obžalovaných išlo o zločineckú skupinu, ktorá bola členená horizontálne aj vertikálne a na jej čele stál obžalovaný Róbert O. "Samotná jej činnosť sa navonok prejavovala mimoriadnou brutalitou," skonštatoval okrem iného prokurátor. Pred spáchaním každého skutku sa podľa neho jej členovia dôkladne pripravili a ak mala byť následkom smrť, obete okrem iného aj sledovali.

Podľa Martina Krakovského, obhajcu obžalovaného Jozefa L., hlavným usvedčujúcim dôkazom bola výpoveď korunného svedka, ktorá podľa jeho názoru bola spochybnená všetkými obžalovanými, najmä však znaleckým dokazovaním znalcov z odboru balistiky. Okrem iného pre TASR poukázal aj na to, že korunný svedok v tomto prípade odmietol konfrontáciu s obžalovanými, ktorá bola podľa neho nariadená aj Najvyšším súdom SR.

Prokurátor v prípade ôsmich obžalovaných navrhol dva doživotné tresty a to pre Jozefa L. a Jaroslava P.

Na ŠTS pokračuje proces už niekoľko rokov. Bývalý Špeciálny súd (ŠS) časť zo skupiny odsúdil na začiatku februára 2009. Róberta O. vtedy senát ŠS odsúdil na doživotný trest odňatia slobody a na rovnaký trest aj ďalšieho hlavného obžalovaného Jaroslava P. Najvyšší súd SR však koncom februára 2010 na neverejnom zasadnutí zrušil tento verdikt ŠS a nariadil súdu v Pezinku, aby spojil dovtedy štyri samostatné konania voči tejto zločineckej skupine do spoločnej trestnej veci.

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007. Obžalovaní sa podľa prokurátora mali dopustiť týchto trestných činov: zločinecká skupina, vražda, pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie, výtržníctvo, vydieranie, poškodzovanie cudzej veci, obmedzovanie osobnej slobody, ublíženie na zdraví a krádež.