Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

V Ptrukši prevádzkujú najmenšiu materskú školu na Slovensku

„Kedysi tu navštevovalo škôlku asi 25 detí, v každej rodine ich bolo zo tri - štyri. Dnes, ak majú mladí rodičia jedno dieťa, už to pomaly považujeme za úspech,“ povedal Takács.

Ptrukša 26. mája (TASR) – Aj keď počet obyvateľov v obci Ptrukša pomaly klesá, jej starosta Alexander Takács nechce dopustiť, aby sa tam zrušila materská škola.

„Kedysi tu navštevovalo škôlku asi 25 detí, v každej rodine ich bolo zo tri - štyri. Dnes, ak majú mladí rodičia jedno dieťa, už to pomaly považujeme za úspech,“ povedal Takács. Zdôraznil, že povinnú školskú dochádzku absolvujú ptrukšianske deti v susedných Veľkých Slemenciach a bolo by nepraktické, ak by sa tam mala presťahovať aj materská škola. „Niečo predsa tým rodičom, ktorí pracujú, ponúknuť musíme,“ dodal starosta.

Kedysi v materskej škole pracovali tri pedagogické pracovníčky a tri pracovníčky, ktoré sa starali o chod zariadenia. „Dnes som tu riaditeľka, triedna učiteľka aj učiteľka v jednom,“ pousmiala sa Beáta Matejová. Ako dodala, musí v sebe nájsť dostatok vnútornej sily, aby túto prácu zvládla. „Deti sú však veľmi zlaté a všetko, čo do nich vkladám, mi vrátia,“ doplnila. Ďalšia pracovníčka materskej školy o sebe hovorí, že je kuchárkou, upratovačkou a kuričkou.

„Máme tu síce len päť detí, niektoré z nich pôjdu do školy, ale ďalšie zase prídu. Nasledujúcich niekoľko rokov sa ich počet príliš meniť nebude, ale kým nás bude obec podporovať, dovtedy sa o naše deti postaráme,“ sľúbila riaditeľka MŠ s vyučovacím jazykom maďarským.

Podľa starostu je takáto materská škola slovenským unikátom. „Sú na Slovensku škôlky, kde majú približne toľko detí, ale tie nefungujú ako samostatné. Vždy sú súčasťou základných škôl. Samostatnú materskú školu s piatimi deťmi však máme len my,“ potvrdil Takács.