Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

V Rooseveltovej nemocnici v B. Bystrici strážia bábätká monitory dychu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Príčiny vzniku SIDS nie sú dostatočne objasnené, pravdepodobne dochádza k zlyhaniu riadiaceho centra pre dýchanie. Známe sú len rizikové faktory.

Banská Bystrica 11. októbra (TASR) – Bezpečný spánok bábätiek na novorodeneckom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici chránia monitory dychu. Sú dôležitou prevenciou úmrtia novorodenca na Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) a aj vďaka nedávnemu daru Nadácie Križovatka má banskobystrická nemocnica monitormi dychu vybavené už všetky novorodenecké lôžka. Mamičky si ich po odchode z pôrodnice môžu aj zapožičať.

Ako uviedla hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje, Nadácia Križovatka darovala od začiatku svojej činnosti oddeleniu neonatológie a JIRS už 16 monitorov dychu. Oddelenie disponuje 33 lôžkami a aj vďaka tejto pomoci je ním vybavené už každé lôžko.

"Oddelenie neonatológie je súčasťou Perinatologického centra, kde hospitalizujeme predčasne narodených a kriticky chorých novorodencov z celého Banskobystrického kraja. Práve tí sú syndrómom náhleho úmrtia najviac ohrození. Počet bábätiek, ktoré majú po narodení nejaký zdravotný problém alebo sa narodia priskoro, každým rokom pribúda, a práve preto budeme potrebovať stále viac monitorov," vysvetlila primárka oddelenia neonatológie a JIRS Rooseveltovej nemocnice Jana Nikolinyová.

SIDS spôsobuje náhlu smrť dieťatka zástavou dýchania v spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Je diagnózou, ktorú je možné stanoviť až po smrti dieťatka. Náhlemu úmrtiu sa dá zabrániť len stopercentnou prevenciou - použitím monitora, ktorý spoľahlivo kontroluje každý dych dieťatka a v prípade zlyhania dýchania alarmuje rodičov.

Príčiny vzniku SIDS nie sú dostatočne objasnené, pravdepodobne dochádza k zlyhaniu riadiaceho centra pre dýchanie. Známe sú len rizikové faktory. Vyššie riziko výskytu je u novorodencov s nižšou pôrodnou hmotnosťou a u predčasne narodených detí. Postihuje však aj úplne zdravé donosené dojčatá. Najrizikovejšie obdobie je počas prvého polroka a trvá až do konca prvého roka života dieťaťa.

"Prevencii SIDS sa na Slovensku nevenovala systematická pozornosť. Po oslovení zakladateľom obdobnej českej nadácie sme v roku 2008 založili mimovládnu neziskovú organizáciu - Nadácia Križovatka, ktorej cieľom je pomáhať deťom ohrozeným týmto syndrómom. Snažíme sa vybaviť monitormi dychu všetky pôrodnícke oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky," dodala riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

Nadácia v spolupráci s oddelením neonatológie a JIRS zabezpečuje aj zapožičiavanie monitoru dychu pri odchode bábätka z pôrodnice. Dokonca je možné monitor doručiť aj priamo domov. Túto možnosť už využilo vyše 400 mamičiek, ktoré sa rozhodli rodiť v Rooseveltovej nemocnici.