Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

V SR vlani významne vzrástla hodnota akvizícií

Najatraktívnejšími sektormi na Slovensku z pohľadu investorov boli telekomunikácie a nehnuteľnosti, pričom v okolitých krajinách boli na prvom mieste výroba a služby.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenský trh fúzií a akvizícií v roku 2011 kopíroval trend regiónu strednej a juhovýchodnej Európy, kde počet transakcií rástol a ich odhadovaná hodnota sa výrazne zvýšila. Celkovo bol v 11 krajinách regiónu zaznamenaný nárast počtu fúzií a akvizícií o 11 %, pričom hodnota zverejnených operácií sa zvýšila až o 48 %. Vyplýva to z výsledkov rebríčka fúzií a akvizícií M&A barometer v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, ktorý vypracovala spoločnosť Ernst & Young.

Najzaujímavejšími trhmi v regióne strednej a juhovýchodnej Európy sú Poľsko, Turecko a Rumunsko. Odhadovaná hodnota slovenského akvizičného trhu dosiahla 1,5 miliardy USD, čo je suma o 1,3 miliárd USD vyššia ako v minulom roku. Na slovenskom trhu sa začína prejavovať trend menšieho počtu väčších transakcií. Z transakcií so zverejnenou hodnotou mali tri hodnotu nad 100 miliónov USD, kým v roku 2010 túto hranicu neprekonala ani jedna transakcia. Najatraktívnejšími sektormi na Slovensku z pohľadu investorov boli telekomunikácie a nehnuteľnosti, pričom v okolitých krajinách boli na prvom mieste výroba a služby.

V roku 2011 sa na slovenskom akvizičnom trhu uskutočnilo – na základe zverejnených informácií – 27 transakcií (vrátane troch akvizícií realizovaných investormi v zahraničí), čo oproti 25 transakciám zaznamenaným v roku 2010 znamená nárast o 8 %.

Väčšinu transakcií na slovenskom trhu tvorili zahraničné investície, ktorých podiel bol až 56 %. Investície prichádzali najmä zo susednej Českej republiky. Domáce investície tvorili 33 % z celkového počtu transakcií. Strategickí investori na trhu prevažovali nad tými finančnými s podielom viac než 80 % na celkovom počte operácií.

Počtom transakcií boli na Slovensku najzaujímavejšími sektormi telekomunikácie a nehnuteľnosti. Spolu sa v týchto dvoch odvetviach uskutočnila približne tretina všetkých transakcií. Zaujímavým faktom však je, že až na jednu transakciu z iného odvetvia všetky štyri transakcie v oblasti nehnuteľností patrili medzi objemovo najvýznamnejšie transakcie na trhu. Na treťom mieste sa z hľadiska početnosti umiestnili transakcie v oblasti bankovníctva a finančných služieb.