Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

V Sudáne podpálili moslimovia katolícky kostol v Chartúme

Kostol navštevovali prisťahovalci z Južného Sudánu.Útok zrejme súvisí so súčasnou eskaláciou napätia medzi oboma sudánskymi štátmi o kontrolu spornej pohraničnej oblasti bohatej na ropu.

Chartúm 22. apríla (TASR) - Dav rozvášnených moslimov podpálil katolícky kostol v sudánskej metropole Chartúm, ktorý navštevovali prisťahovalci z Južného Sudánu.

Na kostol v chartúmskej štvrti Džirajf zaútočilo v noci nadnes niekoľko stoviek moslimov vykrikujúcich heslá namierené voči južanom. Privolaným požiarnikom sa oheň nepodarilo uhasiť.

Podľa agentúry AP útok zrejme súvisí so súčasnou eskaláciou napätia medzi oboma sudánskymi štátmi o kontrolu spornej pohraničnej oblasti bohatej na ropu. Nedávne ozbrojené zrážky na slabo vyznačenej hranici boli najhoršie od vlaňajšieho rozdelenia krajiny.

Južný Sudán obývaný prevažne kresťanmi a animistami sa vlani v júli referende oddelil od moslimského severu, čo malo ukončiť desaťročia trvajúcu krvavú občiansku vojnu. V posledných mesiacoch sa však oba štáty opäť dostali na pokraj vypuknutia vojnového konfliktu.

Americký prezident Barack Obama sa v sobotu prostredníctvom videonahrávky zverejnenej na internete prihovoril obyvateľom severného a Južného Sudánu a vyzval ich, aby našli cestu k mieru a riešeniu sporov prostredníctvom rokovaní.