Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V tureckom väzení spáchala protestnú samovraždu ďalšia Kurdka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide už o štvrtý prípad takejto protestnej samovraždy, ktorú spáchali Kurdi v tureckých väzeniach.

Ankara 25. marca (TASR) - Kurdská väzenkyňa spáchala v pondelok samovraždu vo väzení v provincii Mardin na juhovýchode Turecka. Urobila tak na protest proti podmienkam, v ktorých je v Turecku väznený kurdský vodca Abdullah Öcalan, vodca zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Ide už o štvrtý prípad takejto protestnej samovraždy, ktorú spáchali Kurdi v tureckých väzeniach. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného poslanca prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP).

Podľa poslankyne HDP Ayše Acar Bašaranovej Kurdka Medya Činarová spáchala v pondelok samovraždu "na protest proti neľudskej, nezákonnej a neoprávnenej izolácii Abdullaha Öcalana na Imrali."

Abdullaha Öcalana v roku 1999 odsúdili na trest smrti na základe obvinenia z vlastizrady. Trest v roku 2002 v dôsledku medzinárodného tlaku znížili na doživotie. Öcalan si ho odpykáva na ostrove Imrali neďaleko Istanbulu. Od roku 2011 mu nebol umožnený kontakt s právnikom.

Na podporu Öcalana držali protestnú hladovku už desiatky ľudí. Jednou z nich je aj poslankyňa za HDP Leyla Güvenová, ktorá neprijíma potravu už 140 dní.