Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Hygienici upozorňujú na nevyhovujúcu potravinu pre dojčatá a malé deti

Ilustračné foto Foto: TASR

Produkt je balený v 190-g sklenenom pohári.

Bratislava 10. marca (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nevyhovujúcu potravinu pre malé deti. Ide o výrobok OVKO - jablko, čučoriedka (potravina pre deti od 5 mesiacov). Výrobok nevyhovuje z hľadiska prítomnosti rezídua pesticídov etofenprox, ktoré podľa výsledkov analýzy bolo zistené v množstve 0,018 mg/kg. Podľa súčasnej platnej legislatívy je povolené najvyššie prípustné množstvo pre etofenprox 0,01 mg/kg v potravinách pre dojčatá a malé deti.

Produkt je balený v 190-g sklenenom pohári. Dátum minimálnej trvanlivosti: 12.03.2015, číslo šarže: 12.03.2015, EAN: 8586000823822, TPN: 2004010170935. Výrobcom je Novofruct SK, s.r.o. "Odporúčame spotrebiteľom, aby predmetnú potravinu nekupovali, už zakúpený výrobok nekonzumovali a vrátili ho späť do miesta predaja," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

ÚVZ SR podľa spoločnosti Novofruct SK pri varovaní nezohľadnil možnú odchýlku



Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý v pondelok (10.3.) priniesol informáciu o nevyhovujúcom výrobku dojčenskej výživy OVKO - Jablková s čučoriedkami 190 g, nezohľadnil možnú 50-percentnú odchýlku. Vo svojom stanovisku to tvrdí spoločnosť Novofruct SK, ktorá túto výživu vyrába.

Varovanie ÚVZ SR prišlo po tom, ako maďarský orgán potravinového dozoru NEBH na svojom území zistil v tomto výrobku nadlimitné množstvo rezídua pesticídu etofenprox. Povolený limit pre tento druh rezídua pesticídu je 0,010 mg/kg, nameraná hodnota bola 0,018 mg/kg. "Spoločnosť NOVOFRUCT SK, s.r.o., podľa noriem správnej výrobnej praxe na výrobu dojčenskej výživy používa len otestované suroviny. Vieme dokázať, že sme tak urobili aj v spornom prípade dojčenskej výživy OVKO Jablkovej s čučoriedkami 190 g č. šarže 12.3.2015 L:I. Prítomnosť predmetného rezídua pesticídu etofenprox, ani žiadneho iného, nebola v použitých surovinách detekovaná," vyhlásil konateľ spoločnosti Pavol Uhrin.

Podľa jeho slov sú teda k dispozícii dve protichodné zistenia, ktoré je nutné následne overiť v nezávislom laboratóriu. "Práve preto v tomto období prebieha v Nemecku analýza vzoriek z predmetnej šarže, ktoré boli odobraté za účasti maďarskej kontrolnej inštitúcie a súčasne za účasti nášho distribútora v Maďarsku. Výsledky budú pre časovú náročnosť testovania známe najskôr 18. marca 2014," avizuje Uhrin.

Novofruct SK proti stiahnutiu výrobku z predaja nenamieta, lebo aj doteraz nepotvrdené podozrenie je na to dostatočným dôvodom. "Nie je však pravda, že nám výrobky boli vrátené, ale je pozastavený ich predaj do termínu potvrdenia alebo vyvrátenia protichodných dôkazov kontrolného orgánu a nás, ako výrobcu. Nakoľko doposiaľ nedisponujeme nezávislým rozborom na spornú výrobnú šaržu, v záujme ochrany spotrebiteľa volíme podobný postup aj na slovenskom trhu," informuje konateľ, podľa ktorého sú normy na obsah pesticídov v detskej strave natoľko prísne, že aj v prípade potvrdenia zistenia maďarskej inšpekcie, by v žiadnom prípade nemohlo dôjsť k poškodeniu zdravia detí.

ÚVZ SR v pondelok odporučil spotrebiteľom, "aby predmetnú potravinu nekupovali, už zakúpený výrobok nekonzumovali a vrátili ho späť do miesta predaja".