Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

Vedomostnú súťaž Mladý Európan vyhralo spišskonovoveské gymnázium

Tí do finálového národného kola postúpili ako víťazi regionálnych kôl súťaže, ktoré sa konali na celom Slovensku v priebehu apríla.

Štrbské Pleso 4. júna (TASR) - Na Štrbskom Plese sa počas víkendu konal 7. ročník vedomostnej súťaže pre stredoškolských študentov Mladý Európan. Svoje sily si zmeralo 11 súťažiacich družstiev zo stredných škôl z celého Slovenska. Tí do finálového národného kola postúpili ako víťazi regionálnych kôl súťaže, ktoré sa konali na celom Slovensku v priebehu apríla.

"Teší ma, že táto súťaž má takú širokú odozvu v radoch mladých ľudí a ich učiteľov. Už predchádzajúce ročníky súťaže Mladý Európan ukázali, že študenti majú o európskych záležitostiach dobré vedomosti, a taktiež majú aj súťaživého ducha. Účasť v tejto súťaži považujem za dobrú investíciu, keďže budúcnosť patrí vzdelaným a informovaným a získané vedomosti mládež ešte určite využije," povedal na margo súťaže vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Víťazom národného kola 7. ročníka celoslovenskej vedomostnej súťaže Mladý Európan sa stalo družstvo z Gymnázia Javorová v Spišskej Novej Vsi v zložení Alica Kačengová, Juliana Sopková a Kristína Lorková a pod vedením profesorky Renáty Kudríkovej. Na druhom mieste skončili študenti Gymnázia A. Vrábla v Leviciach v zložení Anna Mária Urbanová, Martin Mališka a Jozef Beneš, pod vedením profesorky Silvie Gunišovej. Bronzová priečka patrí vlaňajším víťazom súťaže, Gymnáziu J.Lettricha v Martine v zložení Lenka Dolníková, Marek Frištyka a Jaroslav Majko, pod vedením profesorky Gabriely Franekovej.

Vedomostnú súťaž Mladý Európan 2012 vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie a 9 regionálnych informačných centier Europe Direct. O organizáciu národného kola súťaže sa postarala Národná asociácia pre rozvoj podnikania. Záštitu nad tohtoročnou súťažou Mladý Európan prevzal podpredseda Európskej komisie a komisár pre inštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič.

TASR informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku.