Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Viac ako 10.000 žiakov a učiteľov sa zapojí do Dňa Zelených škôl

Pomôcť napríklad pri budovaní bylinkovej špirály, kompostoviska či úprave okolia, ochutnať biopotraviny alebo sa viac dozvedieť o úsporách energie môžu všetci záujemcovia.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Viac ako 10.000 žiakov a učiteľov zo 73 škôl z celého Slovenska sa v piatok (20.4.) zapojí do Dňa Zelených škôl. Školy budú inšpirovať svoje okolie k ochrane životného prostredia tým, že nebudú používať počítače, žiaci budú piť vodu z vodovodu, minimalizovať odpad, sadiť stromy, monitorovať a čistiť čierne skládky. Okrem toho chcú rodičom, zástupcom samosprávy a komunity predstaviť výsledky svojej práce v oblasti environmentálnej výchovy a podporiť vzájomnú spoluprácu.

Zelené školy majú čo ponúknuť svojmu okoliu. Pre lepšie prepojenie aktivít škôl, so snahou upozorniť na ne verejnosť, organizujeme tento piatok celoslovenský Deň Zelených škôl. Pozývame naň všetkých, ktorí by sa chceli inšpirovať ekoaktivitami, či pomôcť škole vo svojom okolí,>“ vyzval Radoslav Plánička z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Školy zapojené do programu Zelená škola tak oslávia Deň Zeme, ktorý pripadá na nedeľu (22.4.), množstvom praktických aktivít.

Pomôcť napríklad pri budovaní bylinkovej špirály, kompostoviska či úprave okolia, ochutnať biopotraviny alebo sa viac dozvedieť o úsporách energie môžu všetci záujemcovia. Zoznam škôl, ktoré sa zapájajú do environmentálnych aktivít možno nájsť na adrese www.zelenaskola.sk/denzelenychskol. Celoslovenskú akciu Deň Zelených škôl koordinuje Kancelária programu Zelená škola - Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Zelená škola je najväčší certifikačno-vzdelávací ekoprogram na svete. Zapojených je doňho viac ako 40.000 škôl z 53 krajín sveta. Od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu. Na Slovensku je v programe aktuálne zapojených 216 škôl. Školy, ktoré by sa chceli do programu prihlásiť, tak môžu urobiť do 30. júna na internetovej stránke www.zelenaskola.sk.