Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Viaceré organizácie vyzývajú na účasť v eurovoľbách

Ilustračné foto. Foto: TASR

Partnerstvo za občianske vzdelávanie pripomína dôležitosť sobotňajších volieb aj pre výhody ako voľnosť pohybu po kontinente, používanie eura alebo možnosť práce kdekoľvek v rámci EÚ.

Bratislava 22. mája (TASR) – Platforma Partnerstvo za občianske vzdelávanie, organizácia Post Bellum, Kolégium pamäti národa či Slovenský ochranársky snem vyzývajú na účasť v sobotňajších (25. 5.) eurovoľbách. Vo svojich vyhláseniach pripomínajú výhody členstva v Európskej únii (EÚ) aj rekordne nízku volebnú účasť Slovenska.

Partnerstvo za občianske vzdelávanie, ktoré je neformálnym zoskupením viacerých mimovládnych organizácií, pripomína dôležitosť sobotňajších volieb aj pre výhody ako voľnosť pohybu po kontinente, používanie eura alebo možnosť práce kdekoľvek v rámci EÚ. "Žiaľ, mnohí obyvatelia SR doteraz podceňovali význam európskych volieb: volebná účasť na Slovensku bola aj napriek celkovej spokojnosti s členstvom krajiny v EÚ jednou z najnižších v celej Únii," píšu vo svojom stanovisku.

Organizácia Post Bellum a Kolégium pamäti národa tvrdia, že "hlavný, takmer existenciálny dôvod nášho členstva v Únii je v tom, že Slovensko je súčasťou svetového spoločenstva štátov, ktoré dlhodobo spoľahlivo zabezpečuje všetkým svojim občanom život v mieri". Pod túto výzvu sa podpísala okrem iných osobností aj bývalá premiérka Iveta Radičová.

Slovenský ochranársky snem vo svojom vyhlásení tvrdí, že sú európske inštitúcie dlhodobo lídrom aj v ekologických témach. "Pocítili sme to neraz aj tu, na Slovensku, keď európske inštitúcie pripomenuli mocným v tomto štáte ich prešľapy a deficity v environmentálnej oblasti," spresňujú vo vyhlásení.