Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Vládna strana Gruzínsky sen zvolala do Tbilisi míting

Demonštranti pred budovou parlamentu v gruzínskom Tbilisi 15. apríla 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Gruzínsky parlament má o návrhu zákona o zahraničnom vplyve hlasovať v utorok v druhom čítaní.

Tbilisi 29. apríla (TASR) - Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi 20.000 ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve, informuje TASR.

Vládna strana Gruzínsky sen v pozvánke na svoje zhromaždenie vyzvala "vlastencov z celej krajiny", aby prišli a "povedali nie revolúciám financovaným zo špinavých peňazí, útokom na cirkev,... LGBT propagande, propagovaniu drog, diskreditácii štátnych inštitúcií, radikalizmu a polarizácii".

Na zhromaždení s prejavom vystúpil aj vplyvný miliardár Bidzina Ivanišvili, ktorý je predsedom vládnucej strany Gruzínsky sen. Vyhlásil, že "stúpenci globálnej strany vojny" zneužívajú Gruzínsko a Ukrajinu "ako potravu pre delá" v boji proti Ruskej federácii.

AFP vo svojej správe poznamenala, že výzva Gruzínskeho sna k občanom sa objavila v rovnakom čase, ako sa medzi ľuďmi začali šíriť tvrdenia, že vládni zamestnanci majú účasť na provládnom zhromaždení povinnú.

Gruzínsky parlament má o návrhu zákona o zahraničnom vplyve hlasovať v utorok v druhom čítaní.

Vládna strana Gruzínsky sen trvá na tom, že je pevne proeurópska, a odmieta, že by presadzovala gruzínsky variant v Rusku platného zákona o tzv. zahraničných agentoch. Tvrdí, že cieľom navrhovaného zákona je len "zvýšiť transparentnosť" zahraničného financovania mimovládnych organizácií.

Kritici zákona však argumentujú, že ide o prejav ruského vplyvu a nasmerovanie Gruzínska, bývalej sovietskej republiky, k užším vzťahom s Ruskom.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov návrh zákona, ktorý sa vládna strana pokúša schváliť už druhýkrát, pripomína ruskú legislatívu o zahraničných agentoch prijatú v roku 2012. Očakávajú, že aj dôsledky tohto zákona v Gruzínsku budú rovnaké ako v Rusku: môže ísť napríklad o ukončenie činnosti mnohých mimovládnych organizácií a nezávislých médií, ak sa odmietnu zaregistrovať ako "nástroje záujmov cudzej moci". Kritici zákona tiež tvrdia, že jeho cieľom je stigmatizovať občiansku spoločnosť a potlačiť kritiku vlády.

Predseda Európskej rady Charles Michel upozornil, že návrh zákona o zahraničnom vplyve nie je v súlade so snahou Gruzínska o členstvo v EÚ. Upozornil, že Gruzínsko sa týmto zákonom od EÚ vzďaľuje.

EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.