Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Vo Francúzsku protestujú aj študenti lýceí a prevádzkovatelia sanitiek

Pracovníci rýchlej zdravotníckej služby blokujú námestie Place de la Concorde počas protestu 3. decembra 2018 v Paríži. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského portálu France Info bolo v pondelok vo Francúzsku čiastočne alebo úplne zablokovaných viac ako 100 lýceí.

Paríž 3. decembra (TASR) - Približne stovka lýceí v rôznych mestách Francúzska sa dnes pridala k výzve odborovej organizácie UNL, ktorá blokádou týchto stredných škôl vyššieho stupňa protestuje proti reforme maturity, znižovaniu počtu stredoškolských učiteľov, vládnemu programu na prijímanie na vysoké školy a znovuzavedeniu povinnej vojenskej prípravy.

Podľa spravodajského portálu France Info bolo v pondelok vo Francúzsku čiastočne alebo úplne zablokovaných viac ako 100 lýceí.

V mnohých mestách došlo aj k potýčkam s políciou. V meste Clermont-Ferrand v kraji Puy-de-Dôme policajti proti násilníckym študentom použili slzotvorný plyn. Policajti ho nasadili aj na rozohnanie študentov v uliciach miest Bordeaux, Limoges a Pau.

V meste Aubervilliers v regióne Seine-Saint-Denis, ležiacom v metropolitnej oblasti Paríža, došlo pred miestnym lýceom k podpáleniu zaparkovaného auta a odpadkových košov. Poškodená bola aj zastávka hromadnej dopravy.

Okrem toho, ako informoval spravodajský portál LCI, Námestie svornosti v centre Paríža v pondelok od skorého rána zablokovalo asi 100 sanitiek súkromných spoločností, aby takto protestovali proti zmenám schváleným vládou a platným od začiatku októbra.

Reforma zdravotníctva totiž teraz nemocniciam a klinikám umožňuje vybrať si prevádzkovateľa služby na prevoz pacientov, za ktorý potom aj platia. Doteraz si prepravcu vyberali samotní pacienti, pričom cenu za dopravu im potom preplácala poisťovňa.

Súkromní prevádzkovatelia sa sťažujú, že štátnym dopravným službám nebudú môcť konkurovať.

Ako uviedli vládne zdroje, cieľom tejto časti reformy zdravotníctva vo Francúzsku je bojovať proti podvodom.

Niektorí súkromní poskytovatelia však už po mesiaci platnosti reformy tvrdili, že dostávajú oveľa menej zákaziek, a obávajú sa bankrotu.

Francúzsko zažíva od 17. novembra aj vlnu mohutných protestov, ktoré vyvolali plány vlády na zvýšenie dane z pohonných hmôt.

Toto hnutie tzv. žltých viest malo spočiatku formu blokád ciest, veľkoskladov pohonných hmôt či dôležitých objektov infraštruktúry, postupne sa však v niektorých oblastiach výrazne zradikalizovalo a prerástlo do stretov s policajtmi. Doposiaľ najväčšie násilnosti sa odohrali uplynulú sobotu v Paríži.