Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Vychádza kniha František Mikloško. Rozhovory o dobe a ľuďoch

František Mikloško Foto: TASR/Michal Svítok

Za účasti oboch protagonistov knižnej novinky ju dnes večer v bratislavskom Zichyho paláci prezentovalo vydavateľstvo Slovart.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Nová kniha František Mikloško. Rozhovory o dobe a ľuďoch z pera Jána Štrassera prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti oboch protagonistov knižnej novinky ju dnes večer v bratislavskom Zichyho paláci prezentovalo vydavateľstvo Slovart.

František Mikloško v rozhovore s Jánom Štrasserom citlivo rozpráva o osobných témach ako rodina, priateľstvá či náboženstvo. Už od vysokoškolských štúdií sa angažoval v tzv. tajnej cirkvi. Otvorene sa vyjadruje aj k politickým a spoločenským otázkam, veď 20 rokov bol poslancom parlamentu a ako aktívny politik sa stal priamym svedkom mnohých kľúčových udalostí v dejinách Slovenska. Hovorí o Charte 77, slovenskom samizdate, sviečkovej manifestácii, delení Československa aj mečiarizme. Spomína mnohých svojich politických partnerov i oponentov. Priamo odpovedá tiež na otázky smerujúce k cirkvi a náboženstvu.

„S pánom Mikloškom som tú knižku veľmi chcel urobiť, lebo ho pokladám za jedného – poviem to – z mála charakterných ľudí v slovenskej politike posledných 25 či 26 rokov, človeka múdreho, spravodlivého, ktorý má čo povedať a ktorý napokon bol pri najdôležitejších veciach od novembra, cez rozpad štátu, bol pri tých najdôležitejších veciach v politike, takže stálo to za to. S mojou prípravou, lebo to bola špecifická príprava, musel som sa niečo naučiť povedzme o otázkach katolíckej cirkvi, až po autorizáciu to bolo vyše roka. Pán Mikloško autorizoval tú knihu veľmi precízne, ani nie preto, aby niečo menil či prepisoval, ale hlavne, aby tá kniha bola faktograficky presná. Ako politikovi, ktorý si uvedomuje, že tou knižkou zanecháva akýsi odkaz pre dejiny, tak sa usiloval byť čo najpresnejší,“ povedal pre TASR pri dnešnej prezentácii Ján Štrasser.

„Bol to rok roboty, pol roka sme natáčali a potom sme pol roka do toho vstupovali a robili korektúry. A musím povedať, že nebyť Jána Štrassera, nikdy v živote takáto kniha nevznikne. Pretože tak, ako sa on pripravil, zároveň že bol môj súputník, tak vedel, do čoho má vstúpiť a z celou jeho básnickou aj štrukturálnou genialitou, tak bez neho by tá kniha nikdy nevyšla. Som šťastný, ale aj strašne unavený, pretože ešte stále sa v noci budím, či som tam niečo nezabudol alebo nepoplietol,“ uviedol pre TASR František Mikloško.

František Mikloško (1947, Nitra) je absolventom Strednej priemyselnej školy stavebnej v Nitre a následne odboru matematika Prírodovedeckej fakulty UK. Pracoval v Ústave technickej kybernetiky SAV, od roku 1983 striedavo ako robotník či nepracujúci. Od vysokoškolských štúdií až do Nežnej revolúcie sa angažoval v tzv. tajnej cirkvi. Pracoval medzi vysokoškolskou mládežou, podieľal sa na tvorbe samizdatov, bol jedným zo zvolávateľov sviečkovej manifestácie 25. marca 1988 v Bratislave. V novembri 1989 sa stal členom Koordinačného výboru hnutia Verejnosť proti násiliu. V rokoch 1990 až 2010 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. V roku 2005 mu bola udelená stredoeurópska Cena sv. Vojtecha. Je ženatý, žije v Bratislave.

Ján Štrasser (1946, Košice) po ukončení štúdia na Filozofickej fakulte UK pracoval ako redaktor časopisu Mladá tvorba, potom postupne ako dramaturg Poetickej scény, Vojenského umeleckého súboru a Štúdia S. Bol redaktorom časopisu Slovenské pohľady, neskôr redaktorom týždenníka Domino fórum. V roku 1968 vydal prvú básnickú zbierku Odriekanie. Je autorom desiatok kníh, medzi nimi rozhovorov s Milanom Lasicom - Lenže ja som iba komik (2005), so Zdenou Studenkovou - Som herečka (2006), z tých novších Džez náš každodenný daj nám dnes s Petrom Lipom (2013), Do voza aj do koča s Kamilou Magálovou (2013), Pr(a)vá dáma s Emíliou Vášáryovou (2014) či Sledoslov. Rozhovory s Altou Vášovou (2015).