Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Vychádza severský triler Učeň

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Učeň je prvotriedny severský triler pre milovníkov krimi, v ktorom sa čitateľ opäť stretáva s drsným psychológom a expertom na sériových vrahov Sebastianom Bergmanom.

Bratislava 2. februára (TASR) – Severský triler s názvom Učeň prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Učeň je prvotriedny severský triler pre milovníkov krimi, v ktorom sa čitateľ opäť stretáva s drsným psychológom a expertom na sériových vrahov Sebastianom Bergmanom. Čitatelia ho poznajú z bestsellera Temné tajomstvá, kde odhalil vraha 16-ročného Rogera, ktorému jeho kat brutálne vyrezal srdce.

V románe Učeň Sebastian Bergman zistí, že má dospelú dcéru. Najprv sa zdá, že svojrázny, osamelý muž našiel zmysel svojho života po tom, čo pri cunami prišiel o manželku Lily a dcéru Sabine. Ako Bergman zápasí s túžbou povedať dospelej dcére, že je jej otcom, zistí, že vyšetrovatelia zo švédskeho národného oddelenia vrážd pracujú na sérii brutálnych vrážd žien. Bergmana napriek nevôli tímu prizvú na spoluprácu, pretože práve on pred rokmi odhalil sériového vraha Edwarda Hindeho. Hinde je v najprísnejšie stráženej švédskej väznici, ale šéf vyšetrovateľov Torkel verí, že majú dočinenia s jeho napodobňovateľom. Bergman je najväčším expertom na sériových vrahov, preto sa pridáva k tímu napriek otvorenej nevraživosti. Tá sa stáva druhoradou, keď zistí, že vraždy sú cielene namierené proti nemu. Všetky obete s ním majú niečo spoločné a jeho dcére hrozí životné nebezpečenstvo. Kto sa ho snaží zastrašiť, keď Hinde je za mrežami? Kto ho chce pripraviť o dcéru, o ktorej nevedel?

Dvojica švédskych autorov Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt mala s prvým románom o Sebastianovi Bergmanovi Det Fördolda (Temné tajomstvá, Ikar 2015) fantastický úspech vo Švédsku. Román Učeň je druhý zo série príbehov o Sebastianovi Bergmanovi. Vo Švédsku prvý raz vyšiel v roku 2011 pod názvom Lärjungen. Oba romány doteraz vydali vo vyše 20 krajinách. Preložil Otto Havrila.