Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Ľudia čítajú slovenských autorov, lebo im sú blízki

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Najobľúbenejšími autormi ostávajú Táňa Keleová-Vasilková a Dominik Dán.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Od stredy 15. októbra sa slovenská metropola stane na štyri dni miestom konania nultého ročníka projektu Dni slovenskej literatúry. Ten si za cieľ stanovil podporiť a propagovať slovenskú literárnu tvorbu a jej autorov. Na desiatkach podujatí sa čitatelia stretnú na besedách s autormi, budú si môcť kúpiť najnovšie knihy z produkcie slovenských vydavateľstiev. Svojich autorov a ich najnovšie knihy odprezentujú aj dve najväčšie vydavateľstvá na slovenskom knižnom trhu, ktorými sú Ikar a Slovart.

Pre obe vydavateľstvá pripravila TASR štvoricu rovnakých otázok. Odpovede uvádzame v abecednom poradí spoločností, tak, ako ich zaslali PR manažérky vydavateľstva Ikar Mária Lešková a vydavateľstva Slovart Saša Petrášová.

Vydavateľský dom Ikar vznikol v roku 1990. Desať nadšencov si povedalo, že na Slovensku nastal čas rozšíriť ponuku slovenských vydavateľstiev. Viacerí z tej desiatky mali skúsenosti z práce vo vydavateľstvách, tlačiarňach alebo v knižnej distribúcii. Desiati akcionári založili vydavateľstvo IKAR, a. s.


Koľko titulov ročne vydáva Ikar, koľko je z toho domácich autorov?

Vydavateľstvo Ikar vydáva v priemere 250 titulov ročne. Domáci autori sú zastúpení cca 12 - 15 percentami.



Čítajú ľudia aj domácich autorov, aký je o nich záujem?

Samozrejme, niektorí domáci autori sú veľmi čítaní a o ich knihy je veľký záujem. Sú to známi autori bestesellerov: Táňa Keleová-Vasilková, Andrea Coddington, Tamara Heribanová, Jozef Banáš, Jozef Karika, Andrej Štiavnický.



Ktorí z domácich autorov sú v súčasnosti najobľúbenejšími, najpredávanejšími?

Stále je to Táňa Keleová-Vasilková.



Podobne, o ktorý titul má v súčasnosti čitateľ - kupujúci záujem?

Z kníh vydavateľstva Ikar je to v súčasnosti román Cudzoložstvo od Paula Coelha, druhou najpredávanejšou je kniha Jozef Bednárik z pera Andrey Coddington.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Vydavateľstvo Slovart pôsobí na slovenskom knižnom trhu od roku 1991. Od začiatku sa snaží prinášať čitateľom knihy, v ktorých rovnako dôležitú úlohu zohráva obsah i forma, teda v ktorých sa kvalitný a náročný obsah spája s polygraficky i výtvarne bezchybnou formou.


Koľko titulov ročne vydáva Slovart, koľko je z toho domácich autorov?


Vydavateľstvo Slovart vydáva ročne asi 230 titulov, z toho je asi 40 pôvodných diel od slovenských autorov – či už beletria, detské knihy, literatúra faktu alebo kuchárky.



Čítajú ľudia aj domácich autorov, aký je o nich záujem?

Ľudia čítajú slovenských autorov, sú im blízki, reflektujú témy, ktoré sa čitateľov priamo dotýkajú, alebo ich osobne poznajú. Zviditeľniť slovenských autorov pomáhajú aj literárne ocenenia alebo súťaže kníhkupectiev, akými sú napríklad „Kniha roka“.



Ktorí z domácich autorov sú v súčasnosti najobľúbenejšími, najpredávanejšími?

Našim najobľúbenejším autorom je Dominik Dán, ktorý je kráľom slovenskej detektívky. Z detských kníh je za posledný rok najpopulárnejšia Mimi a Líza od autoriek Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Saša Salmela. Medzi top tituly patria aj knihy Maxima E. Matkina, cestopisy Borisa Filana alebo historické krimi romány Juraja Červenáka.  


Podobne, o ktorý titul má v súčasnosti čitateľ - kupujúci záujem?

Pri veľkom množstve kníh, z ktorých si čitateľ vyberá na pultoch kníhkupectiev, si často navzájom pomáhajú kniha a jej filmová verzia – napríklad Pán prsteňov od J.R.R. Tolkiena. Stále sú veľmi populárne detektívky, mladí ľudia často siahnu po knihách v žánroch fantasy alebo sci-fi. Pri detských knihách často rozhoduje nielen text, ale aj pekné ilustrácie. O popularite našich autorov svedčí aj návštevnosť na knižnom veľtrhu Bibliotéka a v neposlednom rade aj aktivita na internete. Ľudia knihy hodnotia a komentujú, sledujú na sociálnych sieťach svojich obľúbených autorov a radi s nimi komunikujú priamo.