Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

V bojnickej nemocnici pokračuje vyjednávanie o kolektívnej zmluve

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V novej kolektívnej zmluve mali byť pôvodne zakotvené upravené platy sestier a pôrodných asistentiek.

Bojnice 1. apríla (TASR) - Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve medzi odborármi a vedením v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach naďalej pokračuje. Pre TASR to uviedol predseda Základnej odborovej organizácie pri NsP v Bojniciach Marián Krčík s tým, že odborové združenia ako i vedenie nemocnice očakávajú ponuku od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Ako objasnil riaditeľ NsP v Bojniciach Ján Belanský, vedenie nemocnice sa obrátilo s požiadavkami na VšZP čo sa týka úpravy finančných objemov, limitov a jednotkových cien. "Až na základe návrhu zmluvy, ktorá by zvýšila príjmy pre našu nemocnicu, môžeme ponúknuť návrh o platových podmienkach v novej kolektívnej zmluve," doplnil. Nemocnica sa tiež obrátila na zdravotnú poisťovňu Union a plánuje rokovanie v Dôvere.

V novej kolektívnej zmluve mali byť pôvodne zakotvené upravené platy sestier a pôrodných asistentiek. Prvý návrh počítal so znížením platov od 130 do 200 eur, tento ako i druhú ponuku vedenia, ktorú odbory označili za kozmetickú úpravu, združenia odmietli. "Očakávame, že v priebehu budúceho týždňa, možno v polovici apríla, dostaneme ďalší návrh," informoval Krčík.

Ako pripomenul, pred dvoma týždňami (20. marca, pozn. TASR) rokovali odborári aj s ministerkou zdravotníctva SR Zuzanou Zvolenskou. Tá im predstavila plán prípravy novej legislatívy pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, najskôr však potrebuje poznať reálny stav vyplácaných miezd v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a aký dosah by malo zjednotenie platov podľa požiadaviek Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Vedenie nemocnice pred časom argumentovalo znižovanie platov tým, že má záujem dostať do súladu príjmy, ktoré nemocnica získava od zdravotných poisťovní, s jej nákladmi, chce tiež dosiahnuť úpravu platov u sestier a asistentiek na úroveň porovnateľných nemocníc. "Hlavným problémom sú osobné náklady, keďže tvoria 82 percent z príjmov od poisťovní. To by mohlo z krátkodobého hľadiska viesť k destabilizácii nemocnice," upozorňoval Belanský.

Platnosť súčasnej kolektívnej zmluvy skončila 31. marca. "Ideme podľa všeobecne platných predpisov, tie platia aj naďalej do konca tohto kalendárneho roku," uzavrel Belanský.