Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Vyšiel zborník Ľudovít Štúr a jeho doba. Prínos pre cirkev a národ

Ilustračné foto. Foto: www.ecav.sk

Vydali ho pre Evanjelickú cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

Bratislava 17. februára (TASR) - Zborník s názvom "Ľudovít Štúr a jeho doba. Prínos pre cirkev a národ" z rovnomennej vedecko-historickej konferencie vyšiel vo vydavateľstve Tranoscius, a.s., Liptovský Mikuláš. Vydali ho pre Evanjelickú cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku. V týchto dňoch zborník distribuujú ako dar do zborových knižníc. V Roku Ľudovíta Štúra 2015 môžu byť informácie v zborníku užitočné.

Spomínaná vedecko-historická konferencia sa konala v novembri 2014 na pôde Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského (EBF UK) v Bratislave. Usporiadala ju ECAV na Slovensku v spolupráci s EBF UK. S prednáškami vystúpili pedagógovia a doktorandi z katedry cirkevných dejín a katedier systematickej a praktickej teológie EBF UK, ako aj z ďalších vysokých škôl v SR: z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, z Prešovskej univerzity v Prešove a z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave.

Editorom zborníka, ktorý má spolu s obrazovou prílohou 160 strán, je doc. Miloš Klátik, generálny biskup ECAV na Slovensku. Recenzentmi sú profesori Igor Kišš a Ľubomír Ďurovič.

Zborník obsahuje okrem iných príspevky o prínose Ľudovíta Štúra pre rozvoj vzdelanosti slovenského národa, o jeho vplyve na založenie Slovenských národných novín, o Štúrovi a vývine spisovnej slovenčiny, o Štúrovom náboženskom myslení a mnohé ďalšie.