Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Vzorky na ebolu by mohlo Slovensko testovať aj v Maďarsku a Poľsku

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Témami dvojdňového stretnutia ministrov zdravotníctva V4, Rakúska, Chorvátska a Slovinska boli zdravotné systémy, trendy v zdravotníctve a európske ciele v oblasti zdravotníctva.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Slovensko by mohlo vzorky od ľudí, u ktorých by vzniklo podozrenie na nákazu vírusom ebola, testovať nielen v Nemecku, ale aj Maďarsku a Poľsku. Takýto návrh dostala dnes ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v rámci druhého a zároveň posledného dňa stretnutia zástupcov ministerstiev zdravotníctva krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Rakúska, Chorvátska a Slovinska v Bratislave.

Šéfka rezortu priblížila, že Maďarsko disponuje rovnakým laboratóriom na testovanie ako Nemecko. Poliaci majú laboratórium na nižšej bezpečnostnej úrovni, v prípade náhlej situácie by sa však malo dať využiť. Rezortní kolegovia hovorili aj o jednotlivých opatreniach vo svojich krajinách súvisiacich s ebolou. Ako sa zhodli Zvolenská i český minister zdravotníctva Svatopluk Nemeček, väčšina opatrení je rovnaká.

Témami dvojdňového stretnutia boli zdravotné systémy, trendy v zdravotníctve a európske ciele v oblasti zdravotníctva. V rámci záverečného panelu delegáti prerokovali návrhy nariadení v oblasti zdravotníckych pomôcok, návrh transparenčnej smernice, problém reexportu liečiv, ceny inovatívnych liečiv, dohodu o spoločnom obstarávaní vakcín, či aktuálny problém súvisiaci s vírusom Ebola.

Vzorky na ebolu by mohlo Slovensko testovať aj v Maďarsku a Poľsku



Zuzana Zvolenská o výsledkoch rokovania V4 a Chorvátska, Slovinska a Rakúska