Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

WHO verí, že sa ebola nešíri cez hranice krajín postihnutých epidémiou

Zástupca generálnej riaditeľky WHO pre zdravotnú bezpečnosť Keiji Fukuda. Foto: TASR/AP

Zástupca generálnej riaditeľky WHO informoval, že je naďalej veľmi ťažké získať potrebný počet zdravotníckych pracovníkov - a to národných aj medzinárodných - pre boj s ebolou.

Ženeva/Londýn 23. októbra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes vyjadrila "uvážlivé presvedčenie", že vírus eboly sa zatiaľ neprenáša zo západoafrických krajín zasiahnutých epidémiou eboly do krajín, ktoré s nimi susedia.

Námestník generálneho riaditeľa WHO Keiji Fukuda odpovedal reportérom na otázku, či sa v krajinách ako Guinea-Bissau či Pobrežie Slonoviny môžu vyskytovať prípady eboly, ktorá sa tam dostala cez hranice bez toho, aby o tom úrady vedeli a oznámili ju.

"Veríme, že v súčasnosti nedochádza k rozsiahlemu šíreniu vírusu do susedných krajín," povedal Fukuda na brífingu. "Obávame sa toho,... ale práve teraz to, podľa mňa, nevidíme." "Budeme na pozore pred ďalším šírením infekcie, ale zatiaľ sme to jednoducho nevideli," citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Fukuda povedal, že je naďalej veľmi ťažké získať potrebný počet zdravotníckych pracovníkov - a to národných aj medzinárodných - pre boj s epidémiou, ktorá podľa WHO od začiatku roka zabila najmenej 4877 ľudí.

Krízový výbor WHO pre ebolu predtým dnes uviedol, že kontrola ľudí opúšťajúcich Libériu, Sierru Leone a Guineu je naďalej kľúčová na to, aby sa zabránilo šíreniu choroby. Takáto kontrola má podľa výboru pozostávať minimálne z "dotazníka, zmerania teploty, a ak sa zistí horúčka, zhodnotenia rizika, či túto horúčku vyvolala ebola".

WHO minulý týždeň informovala, že vyšle tímy expertov do Mali a Pobrežia Slonoviny, dvoch krajín s najvyšším rizikom, aby skontrolovali ich pripravenosť na ebolu. Ak by epidémia eboly vypukla v Pobreží Slonoviny, jej ekonomický dosah by pocítil celý svet, pretože spolu so susednou Ghanou exportuje 60 percent celosvetovej produkcie kakaových bôbov.

Senegalu a Nigérii sa podarilo zabrániť šíreniu eboly, zavlečenej cestujúcimi, jej epidémia však naďalej sužuje Libériu, Sierru Leone a Guineu. Reakcia na epidémiu vychádza z pravidla 70-70-60, napísala agentúra Reuters. Umiestniť aspoň 70 percent pacientov do izolácie a bezpečne pochovať aspoň 70 percent obetí eboly počas 60-dňového obdobia, ktoré sa skončí 1. decembra. Na to sú však potrebné postele v izolačných jednotkách, laboratóriá a tímy ľudí, ktorí budú zbierať a pochovávať mŕtvych. Všetkého, vrátane dobrovoľníkov, je oveľa menej, ako je potrebné, povedal Fukuda.

WHO pôvodne požadovala 12.000 miestnych zamestnancov a 750 zahraničných expertov, ale tieto počty zvýšila na 20.000 domácich a 1000 zahraničných expertov, ktorých sa zatiaľ iba 600.