Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

WHO: Ebola si vyžiadala už najmenej 1350 životov

Deti sa zhromažďujú pri mužovi (vľavo) infikovanom vírusovým ochorením eboly, ktorý spadol na zem počas chôdze na ulici v libérijskej metropole Monrovia 19. augusta 2014. Foto: TASR/AP

V libérijskej metropole Monrovia vypukli nepokoje po tom, ako úrady uzavreli tamojší najväčší slum West Point v snahe zamedziť šíreniu eboly.

Ženeva 20. augusta (TASR) - Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si od februára tohto roku vyžiadala už najmenej 1350 ľudských životov.

Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 2473 osôb. Najnovšia bilancia zahŕňa obdobie do 18. augusta, pričom len v ostatných dvoch dňoch sledovaného obdobia pribudlo v postihnutom regióne 221 nových prípadov nákazy a 106 úmrtí.

Najviac nových prípadov úmrtí sa vyskytlo v Libérii, kde celkovo zaznamenali už najmenej 576 obetí. Ďalšími krajinami s rozsiahlym výskytom eboly sú Guinea a Sierra Leone a šírenie ochorenia hlásia aj úrady v Nigérii.

WHO vo svojom oznámení varovala, že sa v postihnutých krajinách začínajú prejavovať problémy so zásobovaním palivom, potravinami a ďalšími základnými potravinami.

Viaceré zahraničné aerolínie a lodné spoločnosti v súvislosti s epidémiou pozastavili prepravu osôb a tovaru do hlavných miest Libérie, Sierry Leone a Guiney.

Nepokoje v Libérii, podozrenia na nákazu aj v Kongu

V libérijskej metropole Monrovia vypukli nepokoje po tom, ako úrady uzavreli tamojší najväčší slum West Point v snahe zamedziť šíreniu eboly. Podozrenie na možnú nákazu ebolou už preverujú aj na severe Konžskej demokratickej republiky.
Novoinštalovaná elektronická tabuľa s informáciami o prevencii a šírení vírusového ochorenia eboly na ulici v libérijskej metropole Monrovia 19. augusta 2014.
Foto: TASR/AP

Násilnosti v Monrovii vypukli dnes v chudobnej štvrti West Point, kde podľa odhadov býva až 75.000 ľudí. Dôvodom bolo rozhodnutie libérijskej prezidentky Ellen Johnsonovej Sirleafovej, ktorá nariadila karanténu celej oblasti. Stalo sa tak po tom, ako cez víkend ušlo z provizórneho izolačného zariadenia vo West Pointe 37 ľudí, ktorí mohli byť infikovaní ebolou.

Obyvatelia slumu sa dostali do násilných stretov s príslušníkmi polície a bezpečnostných služieb, ktorí dohliadajú na dodržiavanie karantény. Policajti uzavreli aj jeden z najväčších trhov v Monrovii, ležiaci neďaleko West Pointu.

V Libérii doteraz zaznamenali 834 pacientov nakazených ebolou, z ktorých 466 zomrelo, uviedla agentúra DPA.

Vláda Konžskej demokratickej republiky (KDR) vyslala svojho ministra zdravotníctva a tím expertov do severovýchodnej provincie Equateur, kde zomrelo už asi desať ľudí so symptómami podobnými ebole. Choroba sa podľa agentúry Reuters šíri v oblasti mesta Boende, ale zatiaľ nie je jasné, o akú nákazu ide.

KDR nemá spoločné hranice so žiadnou z afrických krajín, ktoré postihla súčasná epidémia eboly. Ochorenie bolo po prvý raz identifikované v roku 1976 neďaleko rieky Ebola na území dnešnej KDR. Odvtedy došlo v krajine už k niekoľkým prípadom šírenia tohto vírusu.