Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

WHO: Riziko rozšírenia vírusu do Európy existuje, je však nízke

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od vypuknutia epidémie máme vyše 9000 prípadov nakazenia vírusom eboly, pričom zahynulo viac než 4500 ľudí, povedal hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tarik Jašarevič.

Ženeva 24. októbra (TASR) - Guinea, Libéria a Sierra Leone sú tri africké krajiny, ktoré sú v súčasnosti najviac postihnuté epidémiou eboly. Senegal a Nigériu medzičasom vyhlásili za krajiny bez eboly. Účinnú vakcínu na toto ochorenie stále testujú, mala by však byť k dispozícii začiatkom budúceho roka. Riziko rozšírenia vírusu do Európy síce existuje, je však nízke, uviedol v rozhovore pre TASR hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tarik Jašarevič.

Aká je doterajšia bilancia prípadov nakazenia vírusom ebola a úmrtí na toto ochorenie?

Od vypuknutia epidémie máme vyše 9000 prípadov nakazenia vírusom eboly, pričom zahynulo viac než 4500 ľudí. Mali sme menší výskyt nákazy aj v Nigérii, v súčasnosti sme však Nigériu vyhlásili za krajinu bez eboly. Minulý týždeň bol za krajinu bez eboly vyhlásený aj Senegal. V podstate sa musíme sústrediť na tieto tri africké krajiny: Guineiu Libériu a Sierru Leone, kde sa stále vyskytuje veľký počet prípadov, a kde stále nie sme schopní všetkým poskytnúť adekvátnu zdravotnícku starostlivosť.

Existuje reálna hrozba rozšírenia eboly aj do Európy?

Kým sa bude vírus šíriť v Libérii, Guinei a Sierre Leone, stále bude existovať riziko, že sa vírus prenesie cez hranice - predovšetkým do krajín, ktoré susedia s týmto postihnutým regiónom. Riziko rozšírenia vírusu do Európy existuje, je však nízke. Ako sme videli, v Európe sme doposiaľ nemali prípady priamo spojené s cestovaním. Bol tu prípad v Španielsku, kde sa nakazil zdravotnícky personál, ktorý sa staral o evakuovanú osobu nakazenú vírusom; čo bolo spojené s postupmi v prípade kontroly nákazlivých chorôb, ktorých sa dopustili zdravotníci. Chceme, aby boli všetky krajiny, v ktorých sa doposiaľ vírus nevyskytol, pripravené čeliť situácii, keď príde nakazená osoba. Krajiny musia byť schopné podozrivé prípady identifikovať - teda ak daná osoba cestovala do západnej Afriky a preukazuje symptómy, malo by sa k nej pristupovať obzvlášť obozretne. Krajiny by mali mať kapacity na zvládnutie podozrivých prípadov. Zároveň, ak už niekomu diagnostikujú ebolu, mala by mu byť tiež poskytnutá nevyhnutná starostlivosť v adekvátnych podmienkach. Domnievame sa, že členské krajiny a štáty v Európe majú silný zdravotnícky systém a sú tohto schopné.

Aké sú prognózy ohľade situácie v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike?

Vo všetkých troch najviac postihnutých krajinách sa pokúšame zriadiť a prevádzkovať čo najviac liečebných centier, ako aj realizovať výcvik zdravotníckeho personálu. Naším cieľom je, aby mohlo byť 70 percent nakazených ľudí liečených v zdravotníckych centrách, a aby 70 percent pohrebov zosnulých na ebolu mohlo byť vykonávaných bezpečným spôsobom, špecializovanými tímami do 1. decembra tohto roka. Je to najlepší spôsob, ako zastaviť stúpanie týchto počtov.

Sú reakcie medzinárodného spoločenstva, napríklad kontroly na letiskách, postačujúce a efektívne pri zvládnutí šírenia vírusu?

Naše odporúčania sú veľmi jasné: neodporúčame žiadne cestovné zákazy ani obmedzenia. Odporúčame, aby necestovali dve skupiny ľudí: tí, ktorí sú nakazení vírusom - a tí by mali byť v liečebných centrách - a osoby, ktoré s nimi prišli do blízkeho kontaktu a môžu byť potenciálnymi nosičmi vírusu. Okrem toho by nemali byť žiadne cestovné obmedzenia alebo zákazy. Taktiež odporúčame výstupné skríningy z troch najviac postihnutých krajín; teda osoby, ktoré opúšťajú Libériu, Guineu alebo Sierru Leone, by mali byť prekontrolované na letiskách či hraničných priechodoch - ak sú viditeľne chorí, mali by byť liečení v zdravotníckych strediskách a necestovať.

Aká je šanca na vyvinutie účinnej vakcíny proti ebole?

V súčasnosti sa naša pozornosť sústredí na vakcíny. Domnievame sa totiž, že môže zabrať menej času získať vakcíny než liečba. Doposiaľ evidujeme dve vakcíny, ktoré vykazujú sľubné znaky a v súčasnej dobe sa testujú. Ak budú výsledky testov dobré, mohli by sme mať účinné vakcíny začiatkom budúceho roka.

Boli sme aj svedkami úspešných prípadov vyliečených pacientov. Závisí to od stupňa vývoja infraštruktúry a zdravotníckych inštitúcií v danej krajine?

Úspešná liečba pacienta s ebolou a jeho vyliečenie závisí v konečnom dôsledku od toho, aby sa infikovaná osoba čo najskôr dostala do zdravotníckeho zariadenia, čo najskôr dostala príslušnú liečbu a mala tak lepšie šance na prežitie. V súčasnosti odhadujeme, že miera úmrtnosti sa pohybuje okolo 60-70 percent. To znamená, že tretina osôb nakazených ebolou prežije. Čím skôr sa infikovaný pacient dostane do nemocnice, tým väčšie šance na prežitie má. Ľudia, ktorí majú ebolu, strácajú množstvo tekutín; takže ak majú prístup k rehydratácii, ak dostávajú adekvátnu výživu a antibiotiká, môže to skutočne zvýšiť ich šance na prežitie.

Ktoré sú najdôležitejšie odporúčania v súvislosti s ebolou?

V prvom rade je potrebné, aby komunita sledovala odporúčania zdravotníckych rezortov, aby ľudia, ktorí sú chorí, boli okamžite lokalizovaní, liečení v zdravotníckych zariadeniach a testovaní, a aby pochovávanie zosnulých prebiehalo bezpečným spôsobom. Existuje tu teda istý počet opatrení, ktoré musia prebiehať paralelne v každej komunite.