Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

VIDEO: Z Kalifornie odštartovala raketa spoločnosti SpaceX

Nosná raketa Falcon 9. Foto: TASR/AP

Raketa nesie satelit na monitorovanie klímy.


Vandenberg 17. januára (TASR) - Prvý stupeň nosnej rakety Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX sa pri pristávaní na plošine v Tichom oceáne poškodil, informovala agentúra AP.

Raketa Falcon 9 odštartovala dnes z kalifornskej základne Vandenberg a vyniesla na obežnú dráhu satelit Jason-3 určený na sledovanie pohybu hladín oceánov.

Prvý stupeň rakety sa krátko po štarte oddelil a bol navedený na pristátie na plávajúcu plošinu. Dosadol však príliš tvrdo, pričom sa zlomila jedna z pristávacích podpier.

Ani predchádzajúce dva pokusy SpaceX o pristátie rakiet na plošinách plávajúcich v oceáne sa nevydarili.

Kalifornská firma SpaceX však bola úspešná koncom decembra. Raketa nesúca 11 menších komunikačných satelitov spoločnosti OrbComm odštartovala zo základne na floridskom Myse Canaveral. Prvý stupeň rakety sa len o niekoľko minút nato vrátil a pristál na pevnej zemi - zhruba 10 kilometrov od miesta štartu, ako bolo plánované. Všetkých 11 družíc bolo umiestnených na stanovenú obežnú dráhu.

Firma SpaceX tak úspešne otestovala návratový a pristávací systém Falconu, ktorý by mohol - vďaka opakovanému použitiu častí rakiet - výrazne znížiť náklady na vesmírne lety.