Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Z. ŠULAJOVÁ: Spätná väzba od čitateľov je to najlepšie

Kniha Džínsový denník. Foto: www.martinus.sk

V piatom pokračovaní denníkov spisovateľka vyslala svoju hrdinku Paulu do Austrálie.

Bratislava 4. marca (TASR) - Jej Džínsový denník, najrozsiahlejšie denníkové dielo v slovenskej literatúre, sa stal fenoménom. Na kultovej sérii zatiaľ piatich kníh s príbehmi Pauly a Lukáša (plus bonusovom diele Džínsový denník Lukášovými očami) vyrástla generácia tínedžerov. Dnes už dvadsiatnici dychtivo čakajú na šieste pokračovanie, ktoré vyjde v septembri. Celé 3000-stranové dielo tak autorka uzavrie. "Rada som čítala zahraničné denníky a vadilo mi, že na Slovensku niečo také nemáme," vysvetlila v rozhovore pre TASR spisovateľka Zuzka Šulajová.

V komunikácii so svojou obľúbenou autorkou čitateľky potvrdzujú, že s jej literárnymi postavami vyrastali. Dokonca hovoria, že sú všetky Džínsové denníky s nimi osudovo spojené - "človek má pocit ako keby nečítal knihu, ale rozprával sa s najlepšou kamarátkou". "Je to veľmi dojímavé," reaguje na ohlasy Zuzka Šulajová, ktorej nedávno vyšiel v češtine Džínsový denník 2. "Čitatelia mohli o túto českú verziu súťažiť. Do komentárov mali napísať, ktoré scénky z dvojky majú radi a prečo. Napísali mi také krásne veci, že som mala pomaly slzy v očiach. Písanie kníh človek nemôže robiť kvôli peniazom, ale len kvôli tomu, že ho to baví. Spätná väzba od čitateľov je to najlepšie."

V piatom pokračovaní denníkov spisovateľka vyslala svoju hrdinku Paulu do Austrálie. Šulajová opisuje krajinu tak presvedčivo, akoby ju navštívila. "Deväť mesiacov som bola v Austrálii na študijnom pobyte - angličtina a manažment. Na rozdiel od Pauly som tam išla sama," prezradila autorka s tým, že k protinožcom vycestovala kvôli potrebe zmeny. "Nikdy som nebola na internáte. Chýbalo mi to, chcela som byť úplne zodpovedná. Bolo mi úplne jedno, že je to 16.000 kilometrov ďaleko. V auguste som letela a zostala do konca apríla. Bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Perfektný reset. V Austrálii som nabrala sebavedomie, musela som sa spoľahnúť sama na seba."