Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Záchranári ošetrili počas leta najviac detí za posledné roky

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Priemerne 22 detí denne skončilo v lete v opatere záchranárov.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Počas tohtoročného leta sa zranilo 1337 detí, ktoré museli záchranári ošetriť. "Je to o vyše 200 viac ako vlani a o 100 viac ako v roku 2013. Najviac zranení si deti privodili v Prešovskom kraji - 274, najmenej - 99 v Trnavskom," informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Priemerne 22 detí denne skončilo v lete v opatere záchranárov. "Pred posledným prázdninovým víkendom by si preto mali najmä rodičia dať na svoje ratolesti pozor. Pozornosti a opatrnosti pri deťoch nikdy nie je dosť. Aj napriek snahe ich neustále sledovať, môže sa vždy prihodiť nešťastie. Stačí len pár sekúnd, malá nepozornosť a zranenie, často aj vážne, je na svete," skonštatoval Chmel.

Ak sa dieťaťu stane nejaký úraz, v prvom rade treba podľa jeho slov zhodnotiť situáciu, pokúsiť sa zachovať pokoj a chladnú hlavu. "Najprv vizuálne zhodnoťte, či je situácia vážna a je nutné zavolať pomoc. Ak áno, treba vytočiť číslo 155, kde musíte jasne a presne popísať situáciu. Počúvať otázky operátora a hovoriť zrozumiteľne, aby dokázal čo rýchlejšie vyhodnotiť situáciu a poslať pomoc. A do príchodu záchranárov poskytovať prvú pomoc," priblížil Chmel.