Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Zakladateľ detských škôlok Friedrich Fröbel zomrel pred 160 rokmi

Foto: TASR

Prvú materskú škôlku založil v roku 1840 v Blankenburgu. Rovnako staré deti sa tam pod vedením dospelých hrali a zamestnávali najmä hračkami, ktoré vytvoril on sám.

Marienthal/Bratislava 21. júna (TASR) - Nemecký psychológ a pedagóg Friedrich Wilhelm August Fröbel, zakladateľ detských škôlok (Kindergarten) zomrel 21. júna pred 160 rokmi.

Friedrich Fröbel sa narodil 21. apríl 1782 v nemeckom Oberweissbachu ako šieste dieťa v rodine pastora. Pomerne rýchlo osirel, jeho matka zomrela, keď mal šesť mesiacov. Malo to veľký vplyv na dieťa a budúceho muža, lebo od malička bol odkázaný na seba - nevlastná matka sa o neho veľmi nestarala. K vyučovaniu sa dostal až keď prešiel viacerými zamestnaniami. Po dvoch rokov na učiteľskom mieste v škole vo Frankfurte nad Mohanom navštívil Švajčiarsko, kde sa zaujímal o systém výchovy zavedený pedagógom Johannom Heinrichom Pestalozzim.

Veril, že na človeka má veľký vplyv výchova, ktorá má rozvinúť jeho osobnosť v harmónii s Bohom a prírodou. Vypozoroval, aké dôležité je pre rozvoj dieťaťa obdobie od troch do siedmich rokov. Vytvoril koncept materskej školy, venujúcej sa výchove detí tohto veku.

Prvú materskú škôlku založil v roku 1840 v Blankenburgu. Rovnako staré deti sa tam pod vedením dospelých hrali a zamestnávali najmä hračkami, ktoré vytvoril on sám. Boli to drevené stavebnice pozostávajúce z kociek, hranolov, gúľ a valcov rôznych rozmerov. Podobné hračky vytvoril aj pre mladšie deti, ktoré si mali ich prostredníctvom ešte v náručiach rodičov rozvíjať predstavivosť. Hračky dopĺňala aj zbierka riekaniek, preložená do mnohých jazykov. Ďalšou dôležitou činnosťou v kindergarten boli spoločné hry a tanec, určené na rozvoj vzájomnej komunikácie, a práca v záhradke, ktorou sa vytváral vzťah k prírode. Fröbel prikladal veľký význam vyjadrovaniu pozitívneho vzťahu rodičov a vychovávateľov k deťom.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Jeho názory na výchovu sa rýchlo rozšírili aj mimo Európy. V Amerike vznikla na základe jeho učenia prvá škôlka už v roku 1861.

Pedagóg Fröbel sa po celý život zaujímal o prírodné vedy, najmä o mineralógiu a kryštalografiu. Deň jeho narodenia 21. apríl 1782 sa spája s oslavou Dňa materskej školy.

Zomrel 21. júna 1852 vo veku 70 rokov v nemeckom Marienthale.