Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Základným školám niektoré učebnice chýbali celý školský rok

Ilustračné foto Foto: TASR

Na školách s vyučovacím jazykom maďarským sa žiaci štvrtého a ôsmeho ročníka museli zaobísť aj bez učebnice slovenčiny.

Bratislava 9. júla (TASR) – Základné školy sa niektorých učebníc nedočkali ani do konca školského roka. Problém bol najmä v reformných ročníkoch – štvrtom a ôsmom a v školách s vyučovacím jazykom maďarským.

„Vo štvrtom ročníku základnej školy chýbali učebnice výtvarnej, hudobnej a informatickej výchovy, žiakom ôsmeho ročníka základných škôl chýbali nové učebnice pre občiansku náuku, technickú výchovu a výchovu umením,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Na školách s vyučovacím jazykom maďarským sa žiaci štvrtého a ôsmeho ročníka okrem toho museli zaobísť aj bez učebnice slovenčiny. Učebnica slovenského jazyka pre štvrtákov podľa Kaliňáka nemohla byť vydaná kvôli zdravotným problémom člena autorského kolektívu, ôsmacká je pripravená do tlače a do škôl má byť dodaná k septembru 2012.

Hovorca informoval, že celkovo chýba 30 druhov reformných učebníc, a preto rezort spustil v máji tohto roka elektronickú aukciu, ktorou nakupuje 26 druhov. Keďže aukcia nie je ukončená, nechcel informovať o jej výsledkoch. „Faktom zostáva, že sme nakupovali takmer 950.000 učebníc,“ zdôraznil Kaliňák.

Riaditeľka Základnej školy s materskou Česká v bratislavskom Novom Meste Iveta Kopásková hovorí, že počas roka prišli všetky učebnice, niektoré však až v marci. „Učebnice chodili aj v priebehu roka, ale prišlo menej, ako sme si objednali, takže sme strašne veľa kopírovali,“ povedala zasa riaditeľka bratislavskej Základnej školy s materskou školou na Odborárskej 2 Ľubica Daneková.

Počas školského roka 2011/2012 školy dostali viac ako štyri milióny učebníc zo 474 titulov. Na ich nákup a distribúciu rezort vyčlenil 7,2 milióna eur. Novinkou boli prepisy prvých reformných učebníc do Braillovho písma pre nevidiacich žiakov a elektronické verzie učebníc pre žiakov so zrakovým postihnutím. Ministerstvo chce pre ďalší školský rok nevidiacim zabezpečiť viac podobných titulov.

Okrem toho bývalý šéf rezortu Eugen Jurzyca spustil vlani v decembri portál eaktovka.sk s bezplatnými zdigitalizovanými učebnicami pre základné a stredné školy. Momentálne na ňom návštevníci môžu nájsť 30 učebníc, pričom portál sa bude podľa hovorcu ministerstva postupne rozširovať. Okrem učebníc sú na tomto webe prístupné aj elektronické verzie kníh odporúčanej literatúry či audionahrávky, ako aj publikácie pre učiteľov.