Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Vyšla zbierka nezvyčajných súdnych prípadov z pera advokáta A. Blahu

Na archívnej snímke Anton Blaha Foto: TASR – Štefan Puškáš

Blaha je prvým slovenským advokátom, sudcom či prokurátorom, ktorý sa rozhodol svoje bohaté skúsenosti zo súdnych siení ponúknuť čitateľom.

Bratislava 23. januára (TASR) – Sedem nezvyčajných súdnych prípadov, ktoré rezonovali v spoločnosti vo svojej dobe, ponúka kniha Antona Blahu s názvom Manderla a Modrý Maurícius. Publikácia z oblasti literatúry faktu, ktorá sa v týchto dňoch dostáva na pulty kníhkupectiev, predstavuje prierez dlhoročnou praxou známeho advokáta. V Bratislave ju tento týždeň slávnostne uviedli do života.

Blaha je prvým slovenským advokátom, sudcom či prokurátorom, ktorý sa rozhodol svoje bohaté skúsenosti zo súdnych siení ponúknuť čitateľom. Prvé dva prípady zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia mapujú jeho advokátske začiatky. Ďalších päť ilustruje ostatné štvrťstoročie diania na Slovensku. Knihu vydal Spolok slovenských spisovateľov.

„Ide o moje autentické prípady. Popisujem kauzy, v ktorých som účinkoval ako obhajca alebo právny zástupca. Ide teda o podanie z prvej ruky, je to charakteristika procesu, ako som ho videl a zažil,“ uviedol autor pre TASR. To dielo odlišuje od profesionálnych spisovateľov či novinárov, ktorí podobnú tematiku doteraz spracovávali.

Do knihy vyberal nielen tie súdne kauzy, ktoré môžu súčasníkov zaujať svojím obsahom a príbehom. „Ide zároveň o prípady, ktoré môžu viesť aj k určitému zovšeobecneniu a sú typickým obrazom doby, v ktorej sa odohrávali,“ vysvetlil Blaha.

Z úctyhodnej justičnej praxe dnes už viac ako 80-ročného a stále činného právnika sa literárneho spracovania dočkal príbeh invalidného robotníka, ktorý si nevedel vymôcť dôchodok a po rokoch sa rozhodol svoju krivdu riešiť v roku 1973 atentátom na ministra spravodlivosti.

Čitateľ sa dozvie o prvom únose dieťaťa v bývalom Československu, o 12-ročnom prípade gynekológa nespravodlivo obžalovaného zo smrti novorodičky, či o jednej z najväčších reštitučných káuz na Slovensku, ktorá sa týkala kaštieľa v Strážkach, súčasťou ktorého je aj kolekcia vzácnych obrazov Ladislava Mednyánszkeho.

Tiež o spore ohľadom rozdelenia Vysokých Tatier, ktorý Blaha na súde prehral, alebo o prípade ohľadom spoluvlastníctva známej bratislavskej výškovej budovy Manderla zhabanej v roku 1961 židovskej rodine, ktorá emigrovala z Československa. Kauzu sa Blahovi podarilo zvrátiť a dotiahnuť do úspešného konca po neuveriteľných 50 rokoch jej trvania.

Blaha je autorom dvoch zbierok glos, úvah a esejí Nepíš to, otec (2009) a Rád vám protirečím (2012), ako aj knihy rozhovorov s plejádou slovenských osobností Rád sa pýtam, aj počúvam (2013). Ako priznal, na spracovanie súdnych káuz nestačili jeho advokátske spisy, z ktorých sú viaceré už skartované. Musel tak zamieriť do archívov Ústavu pamäti národa, Slovenského národného archívu, preštudovať dobovú tlač.

Na literárnom spracovaní prípadov intenzívne pracoval posledný rok a pol s tým, že prvý z prípadov dal na papier už pred niekoľkými rokmi. „Priatelia ma tlačili do toho, aby som pokračoval v nastúpenom trende,“ ozrejmil pozadie vzniku diela.

„Blahova kniha je nielen zaujímavým dielom literatúry fajtu, ale aj dobrou, čitateľsky príťažlivou a ľahko zapamätateľnou učebnicou budúceho advokáta. Netrúfam si povedať, ktorá z týchto hodnôt stojí vyššie,“ napísal o knihe jej recenzent Ján Čomaj.

Blaha v knihe podľa neho neutajil svoju erudíciu, ani zmysel pre nuansy vecí, ľudí, vzťahov a javov. „Pridáva však čosi navyše, čosi, čo je už nesporne umením: príbeh. Strhujúco vyrozprávaný,“ mieni Čomaj.

Krstným otcom knihy sa stal minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý bol v minulosti rovnako advokátom. Do života ju v stredu (20.1.) na slávnosti uviedli známi slovenskí spisovatelia Ľubomír Feldek a Ľuboš Jurík. Prítomný bol i príbuzný spolumajiteľov Manderly – Ivan Lefkovits, ktorý na krst pricestoval zo Švajčiarska.