Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Infektológovia vyzývajú na zvýšenú hygienu počas leta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Upozornil tiež na pridávanie ľadu do nápojov. Aj ten môže byť totiž zdrojom nákazy, ak nie je vyrobený z hygienicky a zdravotne vyhovujúceho zdroja pitnej vody.

Michalovce 2. júla (TASR) - Na zvýšenú hygienu počas leta vyzývajú ľudí infektológovia. Teplejšie mesiace totiž prajú infekčným chorobám. Ide najčastejšie o akútne črevné ochorenia.

Ich zvýšený výskyt priamo súvisí s teplým počasím. Vtedy dochádza k rýchlejšiemu množeniu choroboplodných zárodkov vo vonkajšom prostredí. Vyvolávateľmi ochorení sú baktérie, vírusy a parazity. Najčastejšie sú to salmonelózy, bacilová červienka, kampylobakterové hnačkové ochorenia a u detí rotavírusové infekcie.

"Ťažšie formy hospitalizujeme, ľahšie liečime ambulantne. Výskyt infekcií nezávisí od veku pacienta. Najťažšie sa ale prejavujú u malých detí a starších osôb, u ktorých môžu spôsobiť zlyhanie orgánov, napríklad obličiek, či kardiovaskulárneho systému, čo si potom vyžaduje intenzívnu medicínsku starostlivosť," uviedol primár michalovskej infektológie Štefan Zamba.

Slovákov niekedy trápia zažívacie problémy na dovolenke v zahraničí. Súvisí to s inou úrovňou hygieny v stravovacích zariadeniach, s iným spektrom mikróbov v odlišnom klimatickom prostredí a niekedy aj so slabšou hygienickou ostražitosťou pri konzumácii lákavých jedál.

"Nevyhnutnou súčasťou našich aktivít na dovolenke preto musí byť zvýšená hygiena pri príprave potravín. V stravovacích zariadeniach by sme mali konzumovať len dôsledne umyté, podľa možností olúpené ovocie. Odporúčam tiež požívať tekutiny z balených fliaš," podotkol Zamba.