Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Ladislav Kužela bol pri prvej transplantácii srdca v Československu

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Lekár Ladislav Kužela zomrel 27. mája 1980 v Bratislave.

Bratislava 27. mája (TASR) – Doc. MUDr. Ladislav Kužela, DrSc. bol popredný predstaviteľ slovenskej chirurgie. V roku 1968 s akademikom Karolom Šiškom uskutočnil prvú transplantáciu srdca v strednej a východnej Európe. V stredu 27. mája uplynie 35 rokov od jeho úmrtia.

Vo svojej vedeckovýskumnej práci sa MUDr. Ladislav Kužela zaoberal všeobecnou hrudnou a srdcovou chirurgiou, neskôr pooperačnou fyziológiou, patopsychológiou a pooperačnou starostlivosťou o pacientov. Zaviedol endokrinnú chirurgiu a moderné liečenie kardiovaskulárneho systému.

Ladislav Kužela sa narodil 5. augusta 1926 v Ivanke pri Dunaji. Štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave absolvoval v roku 1950 a potom bol pracovníkom Ústavu normálnej a patologickej anatómie. Od roku 1952 pracoval ako odborný asistent na II. chirurgickej klinike LF UK v Bratislave, od roku 1968 bol vedúcim oddelenia kardiovaskulárnej chirurgie a zástupcom prednostu kliniky. Po roku 1977 pôsobil v Ústave experimentálnej chirurgie Slovenskej akadémie vied (SAV). Medzitým bol zároveň lekárom v endokrinologickej poradni (1950-1953) a v rokoch 1952-1959 prednášal anatómiu na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

V rokoch 1966-1968 bol MUDr. Kužela na študijnom pobyte na Pacific Medical Center v Spojených štátoch amerických (USA), kde po obhajobe dizertačnej práce získal vedecký titul Master of Clinical Sciences. Po návrate na Slovensko inicioval prvú transplantáciu srdca v bývalom Československu. Operáciu 9. júla 1968 viedol na II. chirurgickej klinike LF UK na Partizánskej ulici akademik MUDr. Karol Šiška, DrSc. (prvá transplantácia srdca na svete bola vykonaná v decembri 1967). Darcom srdca bol 46-ročný muž, ktorý utrpel smrteľné poranenie mozgu pri páde z balkóna a príjemcom 54-ročná žena. Transplantáciu však neprežila, zomrela po piatich hodinách ešte v operačnej sále na následky iných ochorení. Ďalšia, tentoraz úspešná transplantácia srdca sa na Slovensku uskutočnila 20. marca 1998.

MUDr. Kužela bol autorom 106 štúdií a článkov. Zúčastnil sa na mnohých medzinárodných kongresoch, okrem socialistických štátov aj v Nemeckej spolkovej republike (NSR), Rakúsku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku a Veľkej Británii. Je autorom viacerých monografií.

V roku 1956 bol odmenený Cenou SAV. Bol členom a vedeckým tajomníkom Československej chirurgickej spoločnosti, členom Société Internationale de Chirurgie, European Society for Experimental Surgery, International Cardiovascular Society.